24 juni 2024

Laatste foto’s van Marsrover Curiosity

De titel “laatste foto’s van Marsrover Curiosity” zal komende twee jaar met regelmaat worden gebruikt, want gedurende die beoogde periode zal de Curiosity met regelmaat foto’s de wereld insturen, die het vermelden waard zijn. Hier het eerste plukje interessante foto’s. Allereerst eentje die van bovenaf is gemaakt, met de High-Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) camera van de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Daarop zie we alle onderdelen van het Mars Science Laboratory (MSL), die de afdaling door de atmosfeer van Mars hebben meegemaakt, zoals de parachute, de ‘skycrane’ en Curiosity zelf.

credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

De volgende is de eerste kleurenfoto van de Curiosity, waarop je in de verte de noordrand van de Gale krater ziet. Hij is gemaakt met de Mars Hand Lens Imager (MAHLI), waar de stofkap nog op zat. De kleurenfoto is geplaatst in een computersimulatie van de rest van de omgeving, welke gemaakt is aan de hand van foto’s van HiRISE en de High Resolution Stereo Camera aan boord van ESA’s Mars Express.

credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Dan die stofkap. Die zit in eerste instantie op de Hazard-Avoidance camera’s en op MAHLI – uit voorzorg vanwege het vele opwaaiende stof bij de landing – en dat zorgt er voor dat de eerste foto’s nogal wazig zijn. Maar zodra de kap verwijderd is krijg je veel betere foto’s, zoals blijkt uit deze twee foto’s met de Hazard-Avoidance camera aan de voorzijde. Op de achtergrond zie je Mount Sharp oprijzen.

credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

De laatste foto’s van Curiosity kan je hier bekijken. Bron: NASA.

Share

Speak Your Mind

*