23 juni 2024

Over vuurtornado’s en kolkende lavazeeën gesproken

Ik zag vanavond in het acht uur journaal dat ze eindigden met een ongelofelijke video van een Australiër, die een tornado van vuur had weten te filmen. Vuurtornado’s komen vaker voor, maar dan duren ze meestal maar enkele minuten. Maar het exemplaar dat Chris Tangey (Alice Springs Film and Television) zag duurde maar liefst veertig minuten! Hier wat spectaculaire beelden er van:

Eerder op de dag had ik iets gezien wat ook al met vuur en hitte te maken had: een aantal vulkanologen waren angstvallig dichtbij de kolkende vuurzee gekomen van de Marum vulkaan op het eiland Ambrym, dat behoort bij de Vanuatu archipel, ten oosten van Australië – goh, alweer Australië. Geoff Mackley, Bradley Ambrose en Nathan Berg naderden de lava tot wel dertig meter, waar het pakweg 620 °C warm was. Normaal gesproken geschikt om je als een barbecueworstje te laten garen, maar dankzij de speciale pakken die ze droegen konden ze het wel veertig minuten uithouden – goh, alweer veertig minuten. 😀 Hier de – goh, alweer – spectaculaire beelden:

Bron: Universe Today.

Share

Comments

  1. Olaf van Kooten zegt

    Wow, vooral die vuurtornado’s zijn spectaculair zeg! Zeker voor een fervent extreem-weer en tornado liefhebber als ik 🙂

  2. Olaf van Kooten zegt

    Ik heb wel eens een trechterwolk gezien (feitelijk een tornado die de grond niet raakt), in de buurt van Breda was op dat moment een supercel aan het huishouden. Een echte windhoos/tornado: nee. Wel een paar keer een waterhoos, maar da’s niet echt een tornado (tornado’s hangen namelijk per definitie samen met supercellen oftewel roterende onweersbuien).

Speak Your Mind

*