22 maart 2019

Venus gedraagt zich soms als een komeet

Ionosfeer Venus

Waarnemingen van de Europese planeetverkenner Venus Express hebben uitgewezen dat de ionosfeer van onze buurplaneet soms een traanvorm heeft en doet denken aan de staart van een komeet. De ionosfeer is een gebied van elektrisch geladen gas hoog boven de atmosfeer van een planeet. De vorm en dichtheid van de ionosfeer worden deels bepaald door het inwendige magnetisch veld van een planeet en deels door de zonnewind (een stroom elektrisch geladen deeltjes van de zon).

De aarde heeft een krachtig magnetisch veld en als gevolg een zeer stabiele ionosfeer. Venus heeft echter geen magnetisch veld, waardoor haar ionosfeer hoogst veranderlijk is. De vorm van de ionosfeer van Venus is dus in grotere mate afhankelijk van de zonnewind.

Wetenschappers discussi

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.