21 mei 2024

30 seconden belichten en hebbes: Maan, Jupiter én het ISS

maan_Jupiter_ISS
Vanavond is er – zoals aangekondigd – een mooie samenstand van de halfvolle maan en de heldere planeet Jupiter, hoog aan de hemel. Toen ik vervolgens hoorde dat het ISS vanaf 19.10 uur over zou vliegen en recht door het zenit zou gaan (het punt recht boven ons aan de hemel) hoefde ik niet lang na te denken: dat zou een poging worden om het drietal te fotograferen. Probleem was dat Maan en Jupiter niet in het zenit stonden en dat de afstand best groot was, maar door voor een groothoek te kiezen kon ik ze gelukkig allemaal in beeld krijgen. OK, de maan is door de belichtingstijd van 30 seconden een tikkeltje overbelicht, maar ach wat geeft ’t. En behalve Maan, Juup en ISS (de lange streep) was er nog meer te zien, zoals uit deze gelabelde versie van de foto blijkt:

maan_Jupiter_ISS_label

Zoals je ziet zag ik nog iets anders passeren, dat niet op een vliegtuig leek. Een andere satelliet? Het ging alleen niet in de ‘klassieke’ west-oost richting, maar dat hoeft volgens mij niet voor alle satellieten te gelden. Toch???

Share

Comments

 1. Gaaf!

  Wat voor fototoestel gebruikt? En op statief mag ik aannemen?

 2. Arie, jongen toch.. welk een schoon plaatje….shit, jij slaagt waar ik dit keer jammerlijk heb gefaald…..in jou lijkt zowaar een begenadigd astrofotograaf te schuilen……….Eh…de volgende stap gezellig tesaam met je gewaardeerde (en heb het lef eens om daar een andere kreet voor neer te knallen..gna..gna..!!) waarneem-collega in het holst der nacht de woeste vrieskou trotserend om digitaal fotografisch op jacht te gaan naar fraaien hemelse fuzzy blobs???Of toch maar liever, als een watterige nerd (geintje!!), astromomie bedrijven veilig ende warm gezeten achter den computer???

  • Olaf van Kooten zegt

   Nou, voor mij geldt sowieso het laatste. Ik moet niks hebben van waarnemen, mij te koud brr…. – dat laat ik wel aan jullie over 😀

  • Bedankt voor de uitnodiging Jan, maar het Astroblogs-redactieteam kent twee bloedgroepen: de creatieve theoretici (Daniela, Olaf en ik) en de volhardende praktijkmensen (Jan & Jan, André en Paul). Ik heb even een uitstapje gemaakt, maar da’s een uitzondering. 🙂

   • Je bedoelt volhardende theoretici (armchair-astronomers) en de creatieve praktijkmensen.
    Maaruh,ik wil me niet in een hokje laten duwen. wie heeft er een bul astronomie op zak?

    Hele leuke foto, trouwens. Unieke setting.

Speak Your Mind

*