27 september 2023

Zeldzame stratosfeer-ontlading gefotografeerd

gigantic jet

Credit: Steven Cummer

Wetenschappers hebben een foto gemaakt van een zeldzaam fenomeen dat kan voorkomen tijdens onweersbuien: blue jets, een soort stratosfeerontladingen die vanaf een onweersbui naar boven gaan in plaats van naar beneden. De gigantische blue jet is vastgelegd op 12 augustus 2010, maar is nu pas omschreven door een team van wetenschappers.

De wetenschappers hebben gebruik gemaakt van verschillende apparaten om te speuren naar jets, waaronder Doppler-radar en infrarood-camera’s. De jet kwam tot 89 kilometer boven het aardoppervlak, ver boven de wolkentoppen die niet hoger kwamen dan 17 kilometer boven de grond.

Het is nog niet zo lang geleden dat het bestaan van elektrische activiteit boven onweersbuien wetenschappelijk bewezen is, hoewel geruchten en niet-gedocumenteerde waarnemingen veel verder terug gaan. Deze elektrische ontladingen komen in verschillende soorten, waaronder red sprites, elves en blue jets.

Hoewel wetenschappers niet precies weten hoe blue jets werken, vermoeden ze dat ze de elektrische lading tijdens onweersbuien in balans brengen, door te ontladen in de ionosfeer – een deel van de bovenste atmosfeer dat gevuld is met geladen deeltjes.

upper atmosfphere lightning

Credit: Abestrobi/Wikipedia.

Bron: SPACE.com

Share

Comments

 1. eind jaren 80 begin 90 werden de sprites reeds beschreven in of Sci.amer of in Nat. geog. dat weet ik niet meer.
  ik meende ze zelf in 94 en/of 95 ook gezien te hebben in de mid-west plains tijdens verder verwijderde stormen,
  zoals bekend ligt de horizon vwb hoogtes veel verder dan in het vlak, denk maar aan bergtoppen die dichtbij lijken te zijn.

 2. Avatar foto Olaf van Kooten zegt

  Jawel maar de Blue Jets zijn pas eind jaren 90 officieel bewezen. Je zou ze gezien kunnen hebben, maar ik twijfel, omdat ze slechts een uiterst korte levensduur hebben

 3. ik reisde destijds van west (black hills dakota) naar oost, ook dakota maar lager land, bovendien was het tegen de schemering die zoals gewoonlijk in het oosten invalt.
  maw ik keek in de reeds behoorlijk duistere avond en onweerslucht van het oosten, waarbij ook enkele twisterslurfjes zichtbaar waren.
  de sprites zoals destijds beschreven, en door waarnemers gezien, in de magazines waren wittig van kleur.
  dat er pas later door iemand de 1e foto’s van geschoten zijn kan dus best.

 4. In de zomer van ’94 heeft de Universiteit van Alaska met behulp van twee “jets” en een bataljon camera’s een aantal mooie exemplaren kunnen filmen. Ze zijn inderdaad van zeer korte duur maar met vertraagde beelden prachtig om zien, ja zelfs in het pre-HD tijdperk. Zie http://www.youtube.com/watch?nomobile=1&v=1xVThAFfP0E of zoek: “Red Sprites & Blue Jets” – the video”

 5. de video van 94, ja, oklahoma en south-dakota liggen geografisch en meteorologisch op dezelfde lengtegraad en is volgens mij ook wel bekend als hurricane-alley.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: