23 februari 2024

Nieuwe foto’s van Saturnusmaan Rhea

Op zaterdag 9 maart vloog de Amerikaanse planeetverkenner Cassini voor de vierde maal op korte afstand langs de grote ijsmaan Rhea. De dichtste nadering vond plaats op een afstand van slechts 997 kilometer. De eerste ruwe, onbewerkte beelden die van Rhea zijn gemaakt, zijn inmiddels op internet geplaatst. Tijdens de scheervlucht werden metingen verricht aan het zwaartekrachtsveld van Rhea en aan de hoeveelheid kleine stofdeeltjes in de omgeving van de Saturnusmaan, van het oppervlak weggeblazen door meteorietinslagen. In totaal zijn twaalf nieuwe opnamen van Rhea gemaakt. De eerstvolgende scheervlucht langs Rhea staat gepland voor over een paar jaar, maar die vindt plaats op een aanzienlijk grotere afstand.

Rhea R4-1

Credit: NASA/JPL/Space Science Institute

Rhea R4-2

Credit: NASA/JPL/Space Science Institute

Rhea R4-3

Credit: NASA/JPL/Space Science Institute

Rhea R4-4

Credit: NASA/JPL/Space Science Institute

Bronnen: Astronomie.nl en NASA

Share

Speak Your Mind

*