19 juli 2024

Zon produceert eerste X-vlammen van 2013

May 13 solar flare

Credit: NASA/SDO

Gisteren heeft de zon haar grootste zonnevlammen van 2013 geproduceerd. Het gaat om de eerste X-klasse zonnevlammen van dit jaar. De eerste zonnevlam had een kracht van X1,7 – de tweede zonnevlam, 14 uur later, had een kracht van X2,8. Het zijn de vijftiende en zestiende X-vlammen van de huidige zonnecyclus, die sinds 2008 aan de gang is en in totaal zo’n 11 jaar zal duren. De krachtigste zonnevlam van de huidige cyclus vond plaats op 9 augustus 2011 en had een kracht van X6,9.

De zonnevlammen hebben ook een coronale massa-ejectie (CME) geproduceerd, een fenomeen waarbij miljarden tonnen aan zonnemateriaal de ruimte in wordt geschoten. Als zo’n CME precies op de aarde gericht staat, zouden satellieten beschadigd kunnen raken. Gelukkig was de CME van gisteren niet op aarde gericht. Desondanks zal de CME wel een aantal ruimtetelescopen en -observatoria passeren, waaronder Messenger, STEREO-B en Spitzer. Deze ruimtesondes zijn daarom uit voorzorg in “veilige modus” gezet.

Ik kwam ten slotte nog onderstaande infografiek tegen, waarin de anatomie van zonnevlammen en aanverwante zaken wordt uitgelegd.

Sunstorms infographic

Bron: SPACE.com

Bron: NASA

Share

Speak Your Mind

*