23 juli 2024

Curiosity begint vertraagde roadtrip naar Mount Sharp

Mount Sharp 2

Mount Sharp. Credit: NASA

Het duurde langer dan verwacht, maar NASA’s Marswagen Curiosity is eindelijk op weg naar Mount Sharp, een 5,5 kilometer hoge berg in het midden van de Gale-krater. Sinds 4 juli reed Curiosity 58 meter. De afgelopen zeven maanden verbleef het rijdende laboratorium bij Glenelg. Deze locatie bevindt zich 400 meter van de plek waar Curiosity vorig jaar landde. Glenelg was het eerste doel van de Marswagen, Curiosity onderzocht daar stenen en puin.

De tocht naar de berg zal naar verwachting negen maanden tot een jaar gaan duren, Curiosity zal onderweg meerdere stops maken om metingen te doen. De vertraging van de tocht naar Mount Sharp was vooral te wijten aan de onverwachte ontdekkingen die Curiosity deed. Zo heeft het karretje onder meer bouwstenen van leven gevonden, zoals de elementen koolstof en waterstof. Dat betekent dat er in een ver verleden microbes, minieme organismes, zouden kunnen hebben geleefd op Mars. Ook vond Curiosity bewijs dat er ooit water op Mars heeft gestroomd.

‘Wetenschappers zijn verheugd met de voortgang tot dusver, en ze staat te popelen om de lagen aan de voet van de berg te bestuderen’, aldus NASA. Curiosity landde in augustus 2012 op Mars. De komende twee jaar moet de Marswagen onderzoeken of de omstandigheden op Mars in het geologische verleden geschikt zijn geweest voor leven.

bandenspoor Curiosity glenelg

Bandenspoor van Curiosity bij Glenelg. Credit: NASA

Bron: AD.nl

Share

Comments

  1. J. Huisman zegt

    Onder de tweede foto zie je het bandenspoor van de Curiosity in “Glenelg”.
    Weet U waarom ze die naam gekozen hebben? Op aarde ligt Glenelg (dit woord is een palindroom) bij Adelaide in Zuid Australië. Glenelg is de badplaats van Adelaide en ligt aan de indische Oceaan, toevallig ben ik er enige malen geweest.
    Mvg J.Huisman

    • Volgens Wikipedia is de oorsprong van de naam tweeledig: het is een naam van een geologisch gebied in Canada én het is een stadje in Schotland. Maar over Australië wordt niets vermeld. Olaf, werk aan de winkel, pas jij de Wikipedia weer aan? 😉

Speak Your Mind

*