19 mei 2024

Zwerfplaneten kunnen in vrijheid geboren zijn

Globulettes in the Rosette Nebula

Credit: ESO/M. Mäkelä

Sterrenkundigen hebben in stervormende nevels kleine koude wolkjes aangetroffen, die de juiste eigenschappen hebben om planeten te vormen zonder moederster. Deze ontdekking heeft aangetoond dat niet alle zwerfplaneten zijn verbannen uit hun moederstelsel -sommige zijn vrij geboren.

Voorgaan onderzoek heeft uitgewezen dat de Melkweg zo’n 200 miljard zwerfplaneten zou kunnen bevatten. Voorheen dachten wetenschappers dat dit soort planeten zijn weggeslingerd uit bestaande planetenstelsels. Waarnemingen die zijn verricht van de Rozetnevel hebben dit beeld echter op z’n kop gezet.

De Rozetnevel is een stervormingsgebied op een afstand van 4600 lichtjaar, in de richting van het sterrenbeeld Eenhoorn. Binnen deze nevel bevinden zich talloze globulen – donkere wolken waaruit sterren geboren worden. Nu heeft men voor het eerst zogenaamde microglobulen of globuletten gevonden – dit soort objecten lijken op globulen, maar zijn veel kleiner.

Globuletten zijn zo’n 50 keer kleiner dan gewone globulen en wegen minder dan 13 Jupitermassa’s. Radiowaarnemingen hebben uitgewezen dat deze globuletten een dichte kern bevatten – schijnbaar ontstaan hier objecten met de massa van een planeet. De correcte wetenschappelijke term(en) voor objecten met planetaire massa (die geboren zijn op dezelfde wijze als sterren) zijn planemo en sub-brown dwarf.

Bron: Phys.org

Share

Speak Your Mind

*