Een hele batterij aan sondes en rovers om en op de planeet Mars is klaar om de passage te bekijken van de komeet ISON op 1 oktober a.s. De komeet zal die dag mars op een afstand van 0,07 Astronomische Eenheid – da’s ruim 10 miljoen km – passeren, een afstand die zes keer kleiner is dan de kleinste afstand die komeet ISON tot de aarde zal krijgen. Onder andere de Marsrover Curiosity en de sonde Mars Reconnaissance Orbiter met zijn haarscherpe HiRISE camera zullen de komeet proberen in het vizier te krijgen. Er zijn vier data van waarnemingen gepland: 20 augustus – oeps, die is al geweest – 29 september, 1 en 2 oktober. Hieronder een video over de passage van komeet ISON langs Mars.
Bron: NASA.
Gelukkig maar want Ruimtesonde Deep Impact tolt stuurloos door de ruimte (geen plaatjes van ISON).Maar geen paniek er is plan B. We hebben dan nog de Marsrover Curiosity en de sonde Mars Reconnaissance Orbiter met zijn haarscherpe HiRISE camera 😀 Kom maar op met de plaatjes.
Deep Impact is niet stuurloos, maar sinds 3 september j.l. zijn er wel communicatieproblemen mee. Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Deep_Impact_(spacecraft)#Current_Status. De bedoeling is dat hij in 2020 aankomt bij de planetoïde (163249) 2002GT, mits er voldoende budget is.