22 februari 2024

Nieuwe komeet ontdekt – het wordt in november druk aan de hemel!

01 Lovejoy map

Komeet ISON moet aan de kant gaan, want hij krijgt gezelschap! De Australische amateurastronoom Terry Lovejoy, die eerder drie kometen heeft ontdekt, waaronder de beroemde zonnescheerder C/2011 W3 (Lovejoy), heeft zojuist een vierde aan z’n voorraad toegevoegd. De nieuwe komeet is de volgende in een rij kometen die in november zichtbaar zijn aan het noordelijk halfrond, hoewel niet allemaal met het blote oog: Komeet ISON, Encke en nu dus Lovejoy.

2 C2013 R1 Lovejoy

Credit: Michael Jaeger

De ontdekking van C/2013 R1 (Lovejoy) is aangekondigd op 9 september na twee nachten van fotografische waarnemingen door Lovejoy, waarbij gebruik is gemaakt van een 8-inch Schmidt-Cassegrain reflector. Toen de komeet ontdekt werd, was het weinig meer dan een zwakke vlek met een magnitude van 14,5. Vervolgwaarnemingen door andere amateurastronomen hebben de helderheid een stukje opgeschroefd naar 14,0 met een kleine gecondenseerde coma (kop).

3 Lovejoy

Credit: Ernesto Guido and Nick Howes

Momenteel heb je een stevige telescoop nodig om een glimp op te vangen van Lovejoy, maar in november zal de komeet stralen met een helderheid van de 8de magnitude. Niet voldoende om met het blote oog zichtbaar te zijn, maar een uitstekend doelwit voor een kleine telescoop of een goede verrekijker. De komeet zal op 23 november z’n dichtste passage maken, waarbij de komeet op een afstand van 61 miljoen kilometer voorbij de aarde zal scheren – vanaf ons perspectief in het sterrenbeeld Grote Beer.

4 Lovejoy map

Credit: Stellarium

Eind-november is ook de tijd waarop komeet ISON z’n grootste helderheid zal bereiken. Deze komeet, die de belangrijkste focus zal vormen voor zowel professionele als amateurastronomen, zal ’s ochtends stralen met een helderheid van de 2de tot 3de magnitude. Dat worden dus drukke weken voor mensen die in het bezit zijn van een telescoop!

05 Lovejoy helderheid

Op eerste kerstdag zal komeet Lovejoy langs de zon scheren en vervolgens terugkeren naar de ijzige diepte waar het vandaan is gekomen. De kaart hieronder geeft een algemeen beeld van de locatie en de route van de komeet. Tegen de tijd dat het november is, zal AstroBlogs betere kaarten publiceren.

6 Lovejoy map

Credit: Stuart Atkinson

Op 9 november zal een mooie uitlijning zichtbaar zijn. Helemaal ‘links’ zal Komeet Encke zichtbaar zijn met een magnitude van zes, vervolgens ISON met magnitude zes, dan Mars, Komeet Lovejoy en ten slotte Jupiter. Hoewel geen van de kometen met het blote oog zichtbaar zal zijn, zal deze uitlijning een mooie kans vormen voor astrofotografen!

7 Lovejoy path

Credit: NASA

Bron: Universe Today

Share

Comments

 1. Eens in de zoveel tijd komt er een komeet langs die met het blote oog zichtbaar is. Deze ‘grote’kometen zijn zo helder, dat ze overdag te zien kunnen zijn. Het interactieve model:

 2. Misschien interessant om te weten dat de ontdekking van de zwaartekracht door Newton kwam door het bestuderen van de baan van kometen! http://www.vallendester.info/komeet-ison-comet-ison/

  • Dit sleep je er met de haren bij.

   “Kometen” (meervoud) lijkt me niet juist. Het is correct dat de verschijning van één komeet in de winter van 1680/1681 de hernieuwde interesse van Newton heeft opgewekt.

   Het gros van de waarnemingen werd toen toch écht gedaan aan de baan van de planeten (en hun manen).

 3. Kunnen we vanuit Nederland ook zien?zo ja? Waar Welke Kant moeten we kijken?

Speak Your Mind

*