2 oktober 2023

Aarde had eerder zuurstof dan gedacht

3 miljard jaar oude rotsen

Credit: Nic Beukes

Uit onderzoek is gebleken dat de productie van zuurstof op aarde zo’n 700 miljoen jaar eerder begonnen is. Dit blijkt uit de chemische samenstelling van 3 miljard jaar oude rotsen in Zuid-Afrika – de oudste op aarde. Voorgaande onderzoeken suggereerden dat de aardatmosfeer pas 2,3 miljard jaar geleden langzaam zuurstofrijk is geworden.

Wetenschappers weten al langer dat atmosferische zuurstof geproduceerd wordt door fotosynthese. Het feit dat onze planeet 700 miljoen jaar eerder zuurstof bevat heeft, betekent dat zowel fotosynthese als aerobisch leven in het algemeen eerder moeten zijn ontstaan. Dit heeft implicaties voor onze kijk op de evolutie van het leven op aarde.

Nadat de aarde is ontstaan heeft onze planeet het minstens een miljard jaar zonder zuurstof moeten doen. Vandaag de dag bevat onze dampkring maar liefst 20 procent zuurstof en dat is vooral te danken aan bacteriën die aan fotosynthese doen. De invloed van meercellige planten op dit proces is te verwaarlozen. Hoe dan ook, deze bacteriën hebben de basis gelegd voor de ontwikkeling van aerobisch (zuurstof-ademend) leven. Bron: Phys.org.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: