23 april 2024

IJsland in de ban van mysterieuze vuurbal

vuurbal ijsland

Credit: via YouTube

Zo vlak voor middernacht even een stukje frivoliteit. IJsland is in de ban van een mysterieuze vuurbal. Een video gemaakt boven een dorpje in IJsland houdt de gemoederen bezig. Is de geziene ‘vuurbal’ een ruimteprojectiel, een UFO, of een goede grap? In onderstaande video is goed te zien hoe een lichtgevend object in een tuin van het dorp terechtkomt en vervolgens uitdooft.

Omwonenden denken niet dat het een meteoriet is die inslaat op het dorp. Hiervoor heeft de vuurbal te weinig snelheid en zou het dorp verwoest moeten zijn als het om een inslaande ruimtesteen gaat. Vooralsnog zijn er in het dorp geen sporen aangetroffen van het object. Op YouTube twijfelt men alvast aan de echtheid van het filmpje. Wat denken jullie? Vuurbal of geintje? Ik houd het op het laatste 😉

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=OlLzDbCd_xU

Share

Comments

 1. Inderdaad een vreemd filmpje. Ding komt nogal schokkerig naar beneden. Is het een timelapse video?

 2. Nee is geen timelaps , anders is die gene een tovenaar .
  Maar inderdaad vreemde iets , voor al de snelheid ..als het filmpje normalen snelheid draait is het een komeet of iets met vertraging lol

 3. Dus geen geintje heb het zelfs gezien tussen 3 en 4 uur s’nachts 23 oktober in Rotterdam toen ik uit het raam keek en inderdaad geen knal gehoord

  • 20 oktober bedoel ik en gelukkig was ik niet alleen dus was niet de enige die het heeft gezien kan er ook niks van terug gezien op het internet, nieuws etc.

  • Hephaistos zegt

   Het lijkt me sterk dat je vanaf Rotterdam een klein bolletje in IJsland kunt zien

   • Wat ik heb gezien was ook geen klein bolletje maar een vuurbal hoeft ook niet hetzelfde vuurbal te zijn maar wel exact dezelfde ervaring ervan

    • Olaf van Kooten zegt

     In dat geval heb je waarschijnlijk een grote vallende ster gezien, vermoedelijk eentje van de Orioniden.

     • Dat is wat ik ook denk. Alleen zal die vuurbol een stuk sneller zijn gegaan dan dat IJslandse ding.

     • Het was best dichtbij en ik kon de vlammen duidelijk zien. Ik heb er zelf niet kennis van maar dit soort dingen zie ik normaal alleen in films. Wel vreemd dat ik deze waarneming nergens heb kunnen vinden op het web. Vallende sterren heb ik vaker gezien maar dit was heel anders en heel dichtbij. Is een vallende ster dan geen vallende meteoriet maar dan op grote afstand?

 4. Beste eh… anoniem – best wel handig als je even je naam noemt – een vuurbol is niets anders dan een heldere vallende ster of meteoor, een stukje steen uit de ruimte dat in de aardse atmosfeer terecht komt en daar ‘verbrand’, waarbij een lichtend spoor ontstaat. Is de meteoor helderder dan de planeet Venus (magnitude -4) dan noemen we het een vuurbol. Overleeft het stukje steen de reis door de atmosfeer en komt het op aarde terecht dan heet het een meteoriet. Buiten de atmosfeer heet het een meteoroïde, om het helemaal compleet te maken. Het ding wat op die video uit IJsland te zien is dat is in ieder geval geen vuurbol, want daar ging het veel te zacht voor.

  • Het ging wel sneller dan in het filmpje hierboven. Het was helder en duidelijk aan het branden want je zag de vlammen ervanaf komen dus ik ga uit van een vuurbol. Bedankt voor de info

 5. Remco H. zegt

  Het lijkt ook geen schaduw te werpen en dooft voordat het de grond raakt. Het lijkt een beetje op een dovende lichtkogel oid. Er is niet echt iets om de afmetingen mee te vergelijken, behalve op het moment dat het in de buurt van de bomen komt, waar het dooft. Blijft vaag.

 6. Adrianus/ Arie wat zou jij zeggen dat dit is?
  http://spaceflight.nasa.gov/gallery/images/shuttle/sts-122/hires/s122e008922.jpg

  Even op klikken en dan uitvergroten; het ziet er niet uit als een hemellichaam.

 7. Tsja, da’s een goede. Het ziet er uit als een soort van hoornantenne. Tijdens STS-122 (begin 2008) werd tijdens verschillende ruimtewandelingen de Europese Columbus module vastgemaakt aan het ISS. De beschrijving van deze foto (http://spaceflight.nasa.gov/gallery/images/shuttle/sts-122/html/s122e008922.html) zegt er verder niets over. Hij staat ook op andere foto’s, dus het was iets wat kennelijk niet bewoog. Zal denk ik één of ander instrument zijn.

 8. Zou het object dat daar is te zien
  http://spaceflight.nasa.gov/gallery/images/shuttle/sts-122/hires/s122e008922.jpg
  Misschien overeen kunnen komen met deze objecten waarvan NASA, Wayne Hale manager van het Space Shuttle Program zegt geen idee te hebben wat het precies voor objecten zijn maar waarvan ze in elk geval weten dat ze geen bedreiging vormen,

  kunnen zijn http://youtu.be/z8pQicHl3dk
  ?

 9. Ik denk niet dat er een verband is tussen het ding wat je op de foto ziet vlakbij de Columbus module van het ISS en de gebeurtenis op IJsland. Uiteraard worden er vlakbij het ISS af en toe vreemde, onverklaarbare dingen gezien en zolang ze onverklaarbaar zijn blijven het unindentified flying objects.

 10. Dit is zo goed als zeker een orb.(op de foto)
  Een orb is een stofdeelte, op of zeer dicht bij de lens van de camera, die (vaak) door zijdelings licht
  oplicht en als onscherp gefotografeerd word zodat het als een mysterieus object waargenomen word.
  Zoek maar eens op internet, daar wordt je met die dingen doodgegooid 🙂

 11. @ Arie
  Dat was ook niet de vraag 🙂 De vraag betrof of het object op de foto van NASA vanuit jouw persoonlijke perspectief (ik vraag niet om een wetenschappelijke visie, want ons wordt dat toch niet verteld zolang er te weinig duidelijkheid heerst) mogelijk overeen zou kunnen komen met de intelligent bewegende objecten die door Wayne Hale als ‘niet bedreigend’ beschouwd worden, maar die wel met grote regelmaat zoals hij erkent te zien zijn rond onder andere de spaceshuttle wanneer deze nog op aarde staat, zowel als nabij het ISS
  Fijn overigens dat je de links naar NASA foto’s en nieuwszender FOX News ook werkelijk laat staan zodat elk nieuwsgierige persoon deze zelf zou kunnen bestuderen. Op sommige andere Astro sites doen ze dat namelijk niet altijd.

 12. Ah, een antwoord op een heel andere vraag dus. Maar wat die NASA-foto betreft met dat vreemde ding bij de Columbus module en andere bewegende objecten bij het ISS is mijn persoonlijke mening dat ze niets met elkaar te maken hebben. Het hoorn-antenne-achtige ding op de foto tijdens de ruimtewandeling van STS-122 is volgens mij gewoon een instrument, dat we nog niet geïdentificeerd hebben. Van die bewegende objecten rondom het ISS zeg jij dat ze ‘intelligent’ zouden zijn, maar ik kom nergens in de video tegen dat Wayne Hale ze als intelligent beschouwd. Net als Mardi in voorgaande reactie denk ik dat er vast een heel plausibele verklaring voor de objecten is, zoals stofdeeltjes, die zo vlakbij de lens zijn dat ze uit focus zijn en daarmee groter lijken dan ze zijn. Wat de links naar andere sites betreft: als ze relevant zijn en niet verwijzen naar hocuspocus-video’s van Nemesis of zo laat ik ze staan. Het komt wel voor dat mijn spamfilter Akismet ze wegfiltert, maar die kan ik altijd weer terug vissen. 🙂

 13. Dat ze intelligent zijn kan je zien aan de bewegingen die ze maken. Moet je er wel even voor gaan zitten en het zonder oordeel kunnen bestuderen. Ik denk ook dat het een plausibele verklaring heeft, maar buitenaardse beschavingen zijn in mijn ogen heel plausibel.

  Over een kleine tien jaar beginnen wij, na pak ‘m beet een kleine 100 jaar Westerse wetenschap, Mars al te koloniseren ( http://www.mars-one.com/en/ ). Voor een beschaving die aan antropologie willen doen, en die 1000, of 100.000 of zelfs 1.000.000 jaar verder is ontwikkeld zijn wij als primitieve aardlingen nog steeds interessant studie materiaal. Fijne zondag nog.

 14. Marco, het mysterie van dat ene vreemde object op de foto van de ruimtewandeling tijdens STS-122 is opgelost. Dat bruine ding linksboven op de foto is niets anders dan de zgn. Ku-band communications antenna van de payload bay van de space shuttle. Zie de foto’s in dit artikel en bekijk ook deze foto van de laadruimte van de space shuttle, met daarop die bruine schotelantenne. Jij ook nog een fijne zondag.

 15. Zoals je al zegt is die schotel antenne een ‘bruin ding’; mijn inziens duidelijk iets totaal anders dan de de ‘witte bol’ die niet gekoppeld aan een instrument maar los, achter het ISS gelokaliseerd hangt / zweeft
  Maar fijn dat het de gemoederen bezig houdt. 🙂 Fijne avond nog.

 16. Eh… wacht even, want nou hebben we weer een misverstand. Het ging dus helemaal niet om dat bruine ding linksboven op de foto, maar om een witte bol? Maar waar is die dan precies te zien op de door jou genoemde foto? Voor alle duidelijkheid, we hebben het toch over deze foto? Ik zie daar helemaal geen witte, loshangende bol op – of kijk ik nou scheel?

 17. Nu zie ik ook nog dat jij iets totaal anders bedoelt dan ik. Jij bedoelt die schotel antenne links op de NASA foto en ik heb het over het witte object wat gezien wordt net iets boven het ruimtepak van de astronaut, het beste te zien bij het vergroten van de foto. Je ziet dan duidelijk een wit, rond object los op de achtergrond van het ISS

  Zojuist gaf je Mardi nog het voordeel van de twijfel dat het zou gaan om stof in de ruimte wat voor de lens hangt maar nu begrijp ik dat je die uiterst links hangende relatief grote schotel dan aangezien zou hebben voor ruimtestof, hmmzz

 18. Hihihi, ja nou zie ik het ook. Hoe komende misverstanden de wereld in. 😀 En als ik zo naar dat object op de uitvergrote foto kijk denk ik denk de verklaring heel simpel is, maar niet hetgeen Mardi noemt. Volgens mij is dat object niets anders dan… de maan!

 19. Dan zou ik het leuk vinden als jij van Astroblogs mij een ruimte foto van NASA, van de maan toont, liefst ook in de nabijheid van het ISS welke er zo ongeveer hetzelfde uitziet als die witte bol; daar ik als ik de foto vergroot er met de beste bedoelingen geen hemellichaam in weet te herkennen.

 20. Dat, die eerste is geen Maan maar dat zelfde mysterieuze object. De Maan zie je hier, dat ziet er duidelijk anders uit, kijk maar eens goed naar het Maan oppervlak; http://spaceflight.nasa.gov/gallery/images/shuttle/sts-135/hires/iss028e016056.jpg 🙂 Net als jouw foto van de Wiki ook duidelijk de Maan met dat landschapachtige.
  Maar dat ziet er toch echt wel heel anders uit dan; http://spaceflight.nasa.gov/gallery/images/shuttle/sts-122/hires/s122e008922.jpg
  Het mysterie blijft en ik ga eten 🙂

 21. En de winnaar is …. 🙂 nee hoor, grapje, maar het is vaak zo dat onze fantasie een loopje met ons neemt
  en dingen ziet die er in werkelijkheid niet zijn, dat is er volgens mij ook aan de hand in het IJsland filmpje.
  Je zou de positie van de camera, die deze opname gemaakt heeft, moeten weten om te kunnen bepalen
  of deze via spiegeling van een raam de koplamp van bijvoorbeeld een rijdende motorfiets
  over het landschap projecteert. Zou zo maar kunnen. Maar goed,, ik was er niet bij dus,,, het blijft een mysterie 🙂

 22. Bedankt voor de Troffee dan maar het mysterie is inderdaad nog niet opgelost.
  De Maan valt in ieder geval af; het lijkt dan nog meer op dit levende object:
  http://youtu.be/es3076Nik2U

Speak Your Mind

*