14 juni 2024

Ruimtetelescopen kijken nog dieper de ruimte in

Hubble Frontier Fields

These are NASA Hubble Space Telescope natural-color images of four target galaxy clusters that are part of an ambitious new observing program called The Frontier Fields. Credit NASA/ESA/J. Lotz & M. Mountain,STScI

De Amerikaanse ruimtetelescopen Hubble, Spitzer en Chandra zullen gezamenlijk dieper het heelal in kijken dan ooit tevoren. Geholpen door een aantal gravitatielenzen – natuurlijke ‘zoomlenzen’ in de ruimte – moeten ze sterrenstelsels opsporen die honderd keer zwakker zijn dan de zwakste stelsels die de ruimtetelescopen normaal gesproken kunnen waarnemen.Bij het nieuwe ambitieuze onderzoeksprogramma, dat ‘The Frontier Fields’ heet, zullen de ruimtetelescopen op een zestal omvangrijke clusters van sterrenstelsels worden gericht. Het gaat daarbij niet uitsluitend om de clusters zelf, maar ook om wat deze met hun enorme zwaartekracht veroorzaken. Door deze laatste wordt het licht van verre stelsels die normaal gesproken buiten het bereik van de telescopen liggen, zodanig afgebogen dat de objecten toch waarneembaar zijn. Door de ‘gelensde’ objecten op allerlei golflengten te onderzoeken, hopen astronomen meer te weten te komen over de sterrenstelsels die bestonden toen het heelal nog maar enkele honderden miljoenen jaren oud was. Uit de gecombineerde gegevens van de ruimtetelescopen Hubble (zichtbaar licht) en Spitzer (infrarood) kan worden afgeleid op welke afstanden de verre sterrenstelsels zich bevinden, hoe oud ze zijn en hoeveel sterren ze hebben geproduceerd. Chandra bestudeert de voorgrondclusters op röntgengolflengten, wat onder meer informatie oplevert over hun massa en ‘lenssterkte’.

Share

Speak Your Mind

*