2 februari 2023

Vrijdagavond Robbert Dijkgraaf bij DWDD over Einstein

EinsteinHeader

DWDD

Vrijdag 29 november van 20.30 tot 21.45 uur op Ned. 3 : Het derde college van professor Robbert Dijkgraaf voor DWDD University over het beroemdste genie aller tijden: Albert Einstein. Einstein is een icoon van onze tijd. Hij bedenkt de relativiteitstheorieën en E=MC2. Zijn naam alleen al is een metafoor voor grote intelligentie. Robbert Dijkgraaf laat zien dat Einstein niet alleen intelligent is, maar ook een grootheid als het gaat om verbeelding en creativiteit. Qua opzet vergelijkbaar met zijn vorige colleges (De Oerknal en Het Allerkleinste) neemt Dijkgraaf ons aan de hand van historische beelden, spectaculaire animaties, en een ‘maquette van ruimte en tijd’ mee op een reis door het leven en de gedachtewereld van Einstein. Na de tv-uitzending gaan we op de DWDD-site nog een half uur langer door! Daarin worden kijkersvragen en vragen uit de zaal beantwoord door Robbert Dijkgraaf. Je kunt je vraag indienen door tijdens de uitzending naar DWDD.NL te gaan of door de hashtag #dwdduni te gebruiken op Twitter. Bij sterrenkundevereniging Chr. Huygens in Papendrecht wordt met z’n allen naar de uitzending gekeken. De avond begint om 20:30 uur in het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard, Matenaweg 1 op de grens van Papendrecht en Wijngaarden. Om 20:00 uur is de zaal open. Iedereen is van harte welkom! Bron: DWDD.

Share

Comments

 1. Van leeuwen zegt

  Wens van de mens om een begin en eind ergens van te hebben speelt een rol bij de oerknal.Onzin. Er is een continu bewegen,geen begin geen eind. Hoe kan het dat een zeer intelligent mens als Einstein gelovig was.Heeft daarover mededelingen ooit over gedaan?

  • @ v Leeuwen. Het is maar hoe je het bekijkt (begin/eind). Ik weet niet of Einstein gelovig was maar dat hoeft het andere (wetenschap) toch niet uit te sluiten?

   Einstein is echt apart slim. Het is idd hoe je iets totaal anders kunt interpreteren. Ik heb de uitzending gezien 😀
   Ik zie ineens het volgende! Ik brei graag (moeilijke patronen).Simpel gezegd, de begindraad van mijn bol katoen waarmee ik ga breien is eigenlijk het eind… want het laatste eindje van de draad (bol) is het meest recente (begin). Is het nog te volgen? (gekheid, maar toch…)

   Test jezelf (voor de leuk):

   http://www.goochel-trucs.nl/contents/nl/d5_optische-illusies.html

   http://nl.wikipedia.org/wiki/De_draaiende_danseres

   Tip 2de link: Wil je de danseres om en om zien draaien dan moet je aan een liedje denken (aan de maten) en je ziet ze veranderen van draai.

  • Dat het heelal is begonnen met een oerknal daar zijn genoeg observationele bewijzen voor gevonden, daar zou ook Einstein overtuigd van zijn geweest. In zijn tijd waren die observaties er niet, dus ten tijde van de algemene relativiteitstheorie over de zwaartekracht ging hij uit van een statisch heelal. Verder denk ik zelf dat begin en einde gerust van toepassing zijn op allerlei objecten in het heelal, maar dat meer sprake is van begin en einde van verschillende, achtereenvolgende fase. De zon is ontstaan uit een gas- en stofwolk, die in elkaar kromp. Dat was het einde van die wolk en het begin van de zon als gewone ster. Als over pakweg vijf miljard jaar de waterstof in het centrum van de zon op is betekent dat het einde van de zon in zijn huidige gedaante en zal een nieuwe fase starten, die van de zon als rode reus. En daarna volgt een fase van witte dwerg. En wat Monique zegt: omdat Einstein gelovig was wil dat niet zeggen dat hij direct wetenschappelijke argumenten uitsloot, tot zijn dood in 1955 heeft hij die juist omarmt.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: