19 juli 2024

Hoe kunnen we interstellaire reizen bekostigen?

Starship Century

Credit: Starship Century

Volgens Stephen Hawking en een keur aan andere natuurkundigen en intellectuelen kan de mensheid het komende millennium alleen overleven als we ons verspreiden in het heelal. Dat beweren ze althans in Starship Century, een verzameling van essays en science fiction.Hawking heeft een essay geschreven waarin hij z’n argumenten uitlegt, getiteld “Our Only Chance”. In dit essay schrijft hij onder andere dat “onze overbevolking en ons gebruik van beperkte natuurlijke hulpbronnen exponentieel blijft toenemen, evenals onze technologische mogelijkheden om onze omgeving te beïnvloeden. Onze genetische code bevat nog altijd de egoïstische en agressieve instincten die ons in het verleden geholpen hebben om te overleven. Het zal erg lastig worden om in de komende eeuw een ramp te voorkomen, laat staan in het komende millennium”.Onder deze futuristen zijn voldoende doemdenkers te vinden, mensen die ervan overtuigd zijn dat we ons zelf zullen vernietigen door milieurampen, overbevolking en kernwapens. Gelukkig zijn niet alle essays zo zwartgallig. Volgens mensen zoals Freeman Dyson (de bedenker van de beroemde Dysonsfeer), Martin Rees en Geoffrey Landis zou dezelfde technologie die ons aan de rand van de afgrond heeft gebracht, ook onze verlossing kunnen zijn. Als we een manier vinden om een ruimteschip te bouwen dat eeuwenlange ruimtereizen kan weerstaan, kunnen we deze kennis gebruiken om het grootste ruimteschip te helpen dat we kennen: ruimteschip aarde.Marc Millis, oprichter van de Tau Zero Foundation en voormalig hoofd van de NASA-afdeling “nieuwe voortstuwingsmechanismen” beweert dat het goed mogelijk is om binnen honderd jaar een interstellair ruimteschip te bouwen tegen acceptabele kosten. “Waarschijnlijk is een investering van tien miljoen dollar per jaar voldoende” zegt hij in een interview. Volgens Robert Zubrin, mede-oprichter van de Mars Society, slaat Millis de plank volledig mis. “Als je nieuwe theorieën in de praktijk wilt brengen en nieuwe ruimtevaartuigen wilt testen, zal het kostenplaatje al snel oplopen tot biljoenen dollars”. Volgens hem zal het 125 biljoen dollar kosten om een ruimteschip te bouwen dat tien procent van de lichtsnelheid kan bereiken en een handjevol mensen kan ondersteunen. Om dat in perspectief te zetten: het Apollo-programma heeft 120 miljard dollar gekost, oftewel 1 procent van het bruto nationaal product van de Verenigde Staten. Dat zou vandaag de dag zo’n 841 miljard dollar zijn, waarmee we dus een financieringstekort hebben van 124 biljoen dollar.

Interstellar travel

Credit: Starship Century

Dat zou betekenen dat we interstellaire reizen in het huidige financiele systeem uit ons hoofd kunnen zetten. Niemand heeft er simpelweg het geld voor over, of er überhaupt het geld voor. Het huidige systeem zet simpelweg een gigantische rem op onze toekomstige ontwikkeling. Futurist Peter Schwartz beweert dat dit niet per se het geval hoeft te zijn. Volgens heb zijn er drie scenario’s waarin het financieren van interstellaire reizen kan worden verwezenlijkt.

1. Naties reageren op een wereldwijde crisis. De omstandigheden op aarde worden zo slecht, dat de regeringen van de grote landen tot actie overgaan. Coalities van rijke landen voegen hun geld en kennis samen en gaan sterrenschepen lanceren naar bewoonbare planeten. Dit scenario werkt met slaapschepen, waarbij de reizigers in stasis blijven gedurende de reis, of met generatieschepen, waarin mensen vele generaties aan boord leven totdat ze gearriveerd zijn op de plaats van bestemming.

2. De wereldreligies nemen de leiding. Overbevolking gaat gepaard met een gigantische groei in georganiseerde religies. Gelovigen leven niet langer in steden, maar in enorme zelfvoorzienende wooncomplexen. Ondertussen hebben we eindelijk contact gelegd met buitenaardse beschavingen. De grootste religies proberen allemaal als eerste een ruimteschip te bouwen om de aliens te bekeren.

3. Biljonairs en hun speeltjes. Ziektes en depopulatieprojecten zorgen ervoor dat de overbevolkte wereld eindelijk gaat krimpen. Hierbij zullen de overblijvers enorm veel geld en welvaart hebben en vermoedelijk zullen de allerrijksten dit ook in de toekomst willen uitgeven aan speeltjes zoals ruimteprojecten.Als we het hebben over interstellaire reizen, wordt het lastig om te ontkomen aan science fiction. Maar laten we niet vergeten dat als iemand ons tien jaar geleden had verteld dat tyconen uit het bedrijfsleven (zoals Richard Branson en Elon Musk) een grote stempel zouden drukken op het ruimtevaartprogramma, we deze persoon voor gek hadden verklaard. Waarschijnlijk is het derde scenario dan ook het meest waarschijnlijke (en het minst gewenste, maar dat is m’n eigen mening). Bron: Forbes.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Wat scenario 3 betreft: Bij depopulatie nemen volgens mij de kosten voor arbeid toe. Simpelweg volgens de wet van vraag en aanbod. Ik moet dus nog zien dat depopulatie automatisch tot toegenomen welvaart lijdt.

  • Mike Dhanpat zegt

   De vraag zal evenwel afnemen! Immers als bijvoorbeeld de helft van de bevolking weg valt dan valt ook grofweg 50% van de vraag naar producten weg en dus de vraag naar arbeid. Zo blijft het geheel enigszins in evenwicht. Daarnaast zullen de bedachte producten en diensten zoals bijvoorbeeld media/reclame/internetmarketing en al die andere onzin wellicht compleet verdwijnen omdat ze totaal niet essentieel zijn om te kunnen leven en daardoor wordt arbeid misschien zelfs goedkoper!

   Afgelopen zomer Inferno van Dan Brown gelezen en ondanks dat het boek fictie is, raakt het toch wel een gevoelige snaar m.b.t. overbevolking en de gevolgen daarvan!

 2. Volkomen waanzin.

  De mens mag niet nog méér dan zijn eigen planeetje verontreinigen.

  Een op cosmische schaal onbeduidend biologisch wezentje “mens”.
  Vervreemd van zichzelf en zijn leefwereld.
  Niet wetend waar hij vandaan komt en waar hij heen gaat.
  Afgesneden van het oorspronkelijke eenheidsbewustzijn.
  Als een puber in een chemisch lab.
  De tovenaarsleerling die techniek beheerst en nog niet het ethisch vermogen heeft om het te kunnen toepassen.
  Een gevaar voor zichzelf en zijn eigen wereld.
  De oorsprong van zijn subjectiviteit, zijn zelf, en zijn creativiteit niet kennende.
  Denkende dat het een afgescheiden iets is, met een eigen wil.
  Nauwelijks zijn mythische en magische bewustzijn geïntegreerd hebbend in zijn rationele bewustzijn.

  Dat exponentieel zou moeten groeien?
  Hoogmoed…Arrogantie..Ijdelheid…

  ziek.

  Mens ken uzelve!

  Oppenheimer: bij het aanschouwen van de eerste atoomontploffing zie
  http://en.wikipedia.org/wiki/Bhagavad_Gita#Appraisal onderaan.

  • Olaf van Kooten zegt

   Wat wil jij dan? Dat we dus op onze planeet blijven net zo lang totdat we onszelf vernietigd hebben? Bovendien, stel dat er geen buitenaards leven bestaat, dan is het dus onze taak om het universum te bevolken, toch?

 3. Even wat quotes: “Afgesneden van het oorspronkelijke eenheidsbewustzijn” en “Nauwelijks zijn mythische en magische bewustzijn geïntegreerd hebbend in zijn rationele bewustzijn.” Jan, daar kunnen we op een site als de Astroblogs – waar we uitgaan van het waarneembare en verifieerbare boven ons – helemaal niets mee. Nee lekker met z’n allen rond een kampvuurtje een gevangen everzwijn roosteren, dat is ons hogere doel.

 4. Misschien ver gezocht maar voor interstellair reizen op de manier zoals we nu denken te gaan doen
  zal mijn inziens nooit gebeuren. Het is wel spectaculair maar volgens mij onuitvoerbaar om meerdere redenen.

  Wat ik wel denk is dat we, zeg maar “een vierde of vijfde dimensie” ontdekken
  waar we dan handig en betaalbaar gebruik van weten te maken om binnen een kort tijdsbestek
  interstellair te kunnen rijzen.

  Wel een beetje kort door de bocht omschreven, maar wat ik voor ogen heb zou ik een artikel kunnen over schrijven.
  Voor mij is dit heel interessante materie, mijn doelstelling is wel zoveel mogelijk realist te blijven. Alhoewel…

 5. Wordt hier niet een belangrijke stap overgeslagen? Het zou mij logischer lijken om voordat we aan interstellaire reizen/kolonisatie beginnen eerst ons eigen zonnestelsel koloniseren door bijvoorbeeld ruimte habitats te bouwen.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Space_habitat

  En verder ook ervaring opdoen in terravorming bijvoorbeeld met Mars, aangezien de kans dat we een perfecte analoog voor de Aarde dichtbij ons zonnestelsel vinden mij erg klein lijkt.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Terraforming

Speak Your Mind

*