26 september 2018

“Het universum was vlak na de oerknal al geschikt voor leven”

exoplaneten

Het universum zou al heen snel geschikt kunnen zijn geweest voor buitenaards leven, zo blijkt uit berekeningen die zijn uitgevoerd door Abraham Loeb van de beroemde Harvard University. De belangrijke factor hierbij is de kosmische achtergrondstraling, de nagloed van de oerknal. Vandaag de dag bedraagt de temperatuur van deze straling slechts 2,7 Kelvin, maar 15 miljoen jaar na de oerknal moet dat een aangename 300 Kelvin geweest zijn, oftewel 23 graden Celsius.

Dat heeft een intrigerend gevolg: alle rotsplaneten uit die tijd zouden geschikt zijn geweest voor leven zoals wij dat kennen, ongeacht de afstand tot de moederster. Het kon immers niet kouder worden dan 300 K! Maar bestonden er 15 miljoen jaar na de oerknal wel rotsplaneten? Loeb denkt van wel. Volgens hem zouden er 12 miljoen jaar na de oerknal voldoende zware elementen zijn gevormd voor de vorming van rotsplaneten. “Het heelal was ooit

Reacties

  1. Enceladus Enceladus zegt:

    Misschien een heel erg gekke gedachte: maar zouden er planeten kunnen hebben bestaan zonder dat er sterren waren? Stel dat er materie was samengeklonterd nog voor de eerste sterren ontstonden, dan zou je toch op die ‘materieklonten’ hebben kunnen genieten van die aangename 23 graden Celcius. In het donker weliswaar, dat dan weer wel… Maar wellicht bestond er primitief blind leven in die tijd?

    • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

      Voor gasplaneten zou dat misschien kunnen, maar het spul waar rotsplaneten van gemaakt zijn moest toch echt eerst verspreid worden door supernovae 😉

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.