26 februari 2024

Chinese lander Chang’e 3 succesvol op de maan geland

Credit: CCTV

Vanmiddag om 14.11 uur Nederlandse tijd was een historisch moment voor China, want met succes werd een zachte landing op de maan uitgevoerd door de Chang’e 3 lander. Die landing gebeurde in de Regenboogbaai – een vlakte van basalt in de Sinus Iridum – en alles was live te volgen op CCTV, de Chinese staatstelevisie. Na de landing volgde een golf van gejuich bij de technici van het Beijing Aerospace Control Center (BACC) in Bejing. Hieronder een foto van de maan, gemaakt door Chang’e 3 ná de landing.

Credit: CCTV/post processing by Marco Di Lorenzo/Ken Kremer

De zachte landing van de Chang’e 3 maanlander is de eerste na een lange periode – de Russische onbemande Luna 24 voerde de laatste zachte landing uit op 18 augustus… 1976. Bovenop de Chang’e 3 bevindt zich de Yutu (Chinees voor ‘konijn van jade’) maanrover, die later dit weekend van de lander af zal rijden en rots- en bodemonderzoek uit zal voeren op de maan. Als dat gebeurd is zullen Chang’e 3 en Yutu foto’s van elkaar gaan maken. Hieronder beelden van de landing.

Bron: Planetary Society + Universe Today.

Share

Comments

 1. Goed gedaan, ik had ook niet anders verwacht dan dat de landing zou slagen,
  die Chinezen kijken nog al nauw, ook letterlijk 🙂

 2. Avatar foto Enceladus zegt

  Ik denk dat we hier maar vast aan moeten wennen: interessante beelden van Maanlandingen zullen de eerstkomende jaren voorzien van Chinese tekens in beeld.

  Ik vermoed dat we nog voor 2020 Chinezen op de Maan zullen zien rond hupsen!
  En dat lijkt me een geweldige impuls voor de ruimtevaart. Na 50 jaar een nieuwe ruimterace. Joepie!

  • Dat denk ik ook 🙂 Chinese tekens in beeld is dan weer wat minder 🙁 Chinezen zijn goede kopieerders, laten we dan wél hopen dat ze degelijke materialen gebruiken 😀

Speak Your Mind

*