26 september 2018

Europa helpt spaceshuttle-opvolger Dream Chaser realiteit worden

Dream Chaser

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA en het Amerikaanse bedrijf Sierra Nevada Corporation (SNC) hebben een overeenkomst ondertekend om na te gaan hoe de Europese industrie kan meewerken aan de ontwikkeling van hardware en concepten voor missies van het ruimteveer Dream Chaser. Daarbij is ook een rol voor onze zuiderburen weggelegd.

De Dream Chaser is onderdeel van het Commercial Crew Program van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en moet tegen 2017 bemanningen transporteren naar het International Space Station (ISS) en terug. De Amerikanen willen een economisch verantwoorde opvolger voor de spaceshuttle en de Dream Chaser is in het programma de enige zogenaamde lifting-body, een toestel zonder conventionele vleugels waarbij de vorm van de romp voor lift zorgt.

De Dream Chaser moet ruimtevaarders en ladingen naar een lage baan rond de aarde transporteren en als een vliegtuig op een landingsbaan terugkeren. Het ruimtetuig kan ook gebruikt worden om nieuwe technologie te demonstreren en constructies en reparaties in de ruimte uit te voeren. Het is ook een mogelijk platform voor bemande en onbemande wetenschappelijke missies.

Dream Chaser 2

ESA zal samenwerken met Sierra Nevada Corporation om na te gaan hoe de Dream Chaser kan profiteren van Europese hardware, software en knowhow. Bijzondere aandacht gaat naar ESA

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.