23 april 2024

John Dobson – uitvinder van de Dobsontelescoop – is overleden

John Dobson in 2002

John Dobson in 2002

Vandaag werd bekendgemaakt dat op 15 januari 2014 John Dobson op 98-jarige leeftijd in Burbank (Californi

Share

Comments

  1. Jan Brandt zegt

    Tja….één ding is zeker……”Dobsonnetjes” hebben kennelijk een zeer goede invloed op de menseljke gezondheid gezien de magistraal hoge leeftijd die deze goede man heeft mogen bereiken. Ik kan me nog heel goed het bewuste eerste artikel over John Dobson “zijn” San Francisco sidewalk astronomers” herinneren toen dat lang geleden in Sky and telescope verscheen……….WOW…..wat een geniale astronomische interpretatie van het adagium.. “eenvoud is kenmerk van het ware”!!!
    Daar kan ik wat mee…..enne…aldus geschiede….in de vorm van een hele “kudde” Dobsontelescopen die ik over de loop der jaren tot mijn grote genoegen heb mogen bouwen EN gebruiken………..”onder een heldere hemel langs de sterren dansen met een met een Dobson”…heerlijk…heerlijk..heerlijk!!!!
    Nog een paar weekjes knutselen en mijn zoveelste (ben de tel kwijt geraakt!!) Dobsontelescoop, een 8 F5 inch airline-variant, zal zijn/haar eerste levens firstlight gaan zien!!
    OK, John Dobson is dan uiteindelijk toch aan de “grote oversteek” begonnen en Moeder Aard en haar astronomische mensenkinderen zijn helaas een boeiende en inspirerende ziel armer….maarre……hoewel de menselijke verschijning John Dobson dan niet meer onder ons is, worden vergeten zal hij voorwaar niet snel want zijn “kinderen”….in de vorm van vele Dobsontelescopen groot en klein…..zullen de heririnering aan deze goede man springlevend houden “till the end of the universe…and beyond”.

Speak Your Mind

*