21 juni 2024

Video: Penny Lane’s Voyager Golden Record

Credit: NASA

Over de beroemde Voyager Golden Record, de gouden grammofoonplaten die meegezonden zijn met de twee in 1977 gelanceerde Voyager ruimteverkenners, kwam ik deze week een door Penny Lane gemaakte video tegen. De platen waren een idee van Carl Sagan en Ann Druyan en ze bevatten geluiden en beelden die geselecteerd werden om de diversiteit van het leven en de cultuur op aarde zo goed mogelijk weer te geven. De inhoud van de platen kan je hier vinden en de verklaring van de tekens en illustraties op de platen staat hier. Er staat ook een stukje Nederlands gesproken tekst op de plaat, uitgesproken door Joan de Boer.

“Hartelijke groeten aan iedereen”

De Voyager 1 heeft inmiddels het zonnestelsel verlaten en zal naar verwachting over zo’n 40.000 jaar de ster AC +79 3888 – alias Gliese 445 – op 17,6 lichtjaar afstand van de aarde bereiken. Afijn, het ging mij in deze blog om die korte, maar boeiende video van Penny Lane en die kan je hier zien:

The Voyagers from Penny Lane on Vimeo.

Bron: It’s Okay to be Smart.

Share

Comments

  1. Ik ben heel benieuwd naar de mimiek en reacties van de “marsmannetjes” als deze golden record zien en openen.

    Bijvoorbeeld de dierengeluiden? Weten ze überhaupt wel wat de tekens van humans, plaats in de ruimte en onze verschillende talen wel te herkennen? Hoe moeten ze het afspelen? Of zien eigen wel wat de Golden Record inhoudt en geen smakelijk hapje is?

    De tijd zal het uitwijzen en wij wachten het verder rustig af en genieten nog van onze enige baken van hoop in de tomeloze ruimte naar connectie met andere beschavingen.

  2. Martin Schoenmaker zegt

    Grappig feitje; De EVA aan het einde van het filmpje toont een handschoen wat tijdelijk een van de eerste stukken ruimteafval vormde. Inmiddels al lang weer opgebrand in de atmosfeer.

    bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Higgins_White

Speak Your Mind

*