25 september 2018

Cassini maakt 100ste flyby langs Titan – een terugblik op tien jaar onderzoek

Titan structure

Tien jaar geleden wisten we weinig over de Saturnusmaan Titan. We wisten dat het een oranje bal was ter grootte van Mercurius en dat het een dikke dampkring had dat rijk was aan stikstof en koolwaterstoffen. Wat onder die dikke deken lag, was een groot mysterie.

Gisteren (6 maart) is de Cassini-ruimtesonde voor de 100ste keer langs Titan gevlogen. Bij iedere flyby zijn we meer te weten gekomen over Titan, en over z’n opmerkelijke overeenkomsten met de aarde. Ondanks z’n steenkoude oppervlaktetemperatuur van -180 graden Celsius wordt Titan beschouwd als een (diepvries)-tweeling van de jonge aarde.

Sinds z’n aankomst bij het Saturnusstelsel in 2004 heeft Cassini een revolutie ontketend in onze kennis van Titan. Het blijkt dat de

Reacties

  1. Enceladus Enceladus zegt:

    Water onder het oppervlak van Titan is nieuw voor mij.
    Op grond waarvan wordt die veronderstelling geuit?

    groet,
    Gert (Enceladus)

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.