23 oktober 2019

Eind mei is mogelijk een nieuwe meteorenzwerm zichtbaar

meteor bright

Aan het einde van deze maand zouden we misschien verrast kunnen worden door een geheel nieuwe meteorenzwerm. In de nacht van 23 op 24 mei passeert de aarde namelijk het puinspoor van de periodieke komeet 209P/LINEAR. Dit zou kunnen leiden tot een nieuwe meteorenregen, waarvan het kwadrant in het sterrenbeeld Camelopardalis1 zou liggen. Volgens sommige fanatici kunnen we meer dan 200 meteoren per uur verwachten en dat zou natuurlijk fantastisch zijn. Maar zoals altijd, zou het ook even goed helemaal niets kunnen worden.

De komeet 209P/LINEAR is ontdekt in februari 2004 en is een relatief zwakke komeet die in vijf jaar tijd rondom de zon draait. Op 24 mei zal de aarde de omloopbaan van de komeet kruisen en dus in aanraking komen met het stof en puin dat door de komeet is uitgestoten. Niemand weet echter hoeveel stof en puin op ons liggen te wachten. Dat wordt dus afwachten.

Overigens hebben wij Europeanen een beetje pech: het verwachte maximum valt bij ons tussen 6 en 8 uur ‘s morgens. In de Verenigde Staten hebben ze meer geluk: hier valt het maximum midden in de nacht, op een moment dat Camelopardalis hoog aan de hemel staat.

Wil je weten hoeveel meteoren je kunt zien vanuit jouw locatie? Klik dan hier.

Bron: NASA

  1. een zwak sterrenbeeld nabij de poolster, ook wel Giraffe genoemd []

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.