15 juli 2024

Het eerste slachtoffer van de Illustris simulatie: MOND/TeVeS

Credit: Illustris

Deze week konden we allemaal kennisnemen van de meest uitgebreide simulatie die ooit van het heelal is gemaakt en die de laatste 13 miljard jaar perfect en realistisch in beeld brengt, Illustris. Het kostte de sterrenkundigen vijf jaar om het computerprogramma te ontwikkelen en de code is gebaseerd op het Lambda-CDM model van het heelal, het model dat uitgaat van zowel donkere energie (Lambda) als koude, donkere materie (CDM). Omdat het model laat zien dat donkere materie een noodzakelijk ingrediënt is om te komen tot ontstaan en ontwikkeling van sterrenstelsels lijkt de zogenaamde MOND/TeVeS theorie slachtoffer van deze simulatie te worden. Die theorie is een alternatief voor de zwaartekrachtstheorie van Newton en de Algemene Relativiteitstheorie en bestaat uit twee onderdelen, MOND (Modified Newtonian Dynamics) van Mordehai Milgrom uit 1983 en TeVeS (Tensor-Vector-Scalar Gravity) van Jacob Bekenstein uit 2004. Beiden proberen aan te tonen dat donkere materie helemaal niet nodig is om allerlei verschijnselen zoals de galactische rotatiecurven en zwaartekrachtsbogen te verklaren, maar dat een alternatieve theorie van de zwaartekracht voldoende is.

De zogenaamde Lagrangiaan van Einstein’s relativiteitstheorie en van de TeVeS theorie, links sierlijke eenvoud, rechts eh…..

MOND en TeVeS hebben voor vele natuurkundigen al lang afgedaan – onder andere omdat ze geen verklaring geven voor de indirecte waarneming van zwaartekrachtsgolven bij binaire pulsars – maar op de blogosfeer en ArXiv wordt nog volop geMOND/TeVeS’t – ehhh… dat is vast geen goed Nederlands. Maar met Illustris lijkt nu de doodsteek te zijn gegeven voor MOND/TeVeS. Newton en Einstein zitten steviger in het zadel dan ooit! Bron: Naukas + It Starts with a Bang.

Share

Comments

  1. regel 9 moet nog het woordje NIET komen denk.

Speak Your Mind

*