17 april 2024

Een reis door de dampkring van Titan

Bijna tien jaar nadat de Huygens-sonde door het dichte wolkendek van Titan tuimelde, heeft NASA een nieuwe animatie vrijgegeven, die is opgebouwd uit foto’s die op verschillende hoogte zijn gemaakt door Huygens. Het laat zien hoe de 147 minuten durende afdaling eruit moet hebben gezien vanuit het perspectief van de ruimtesonde.

credit: ESA/NASA/JPL/University of Arizona.

Op een hoogte van 150 tot 60 kilometer is er weinig anders te zien dan dikke, oranjebruine wolken van koolwaterstoffen. Van 60 tot 30 kilometer zie je nog steeds niet veel, maar de belangrijkste kenmerken van het landschap worden wel zichtbaar. Als de sonde nog lager zakt, worden steeds meer details zichtbaar.

De Saturnusmaan Titan staat bekend om z’n dikke dampkring, oppervlaktevloeistoffen en complexe landschap. Van alle manen in het zonnestelsel is Titan het meest planeetachtig en dat maakt het bestuderen ervan zo boeiend. Voor een andere kijk op Titan, bekijk dan het volgende filmpje, waarin de 4 uur durende afdaling van Huygens is ingekort tot nog geen 5 minuten.

Bron: io9

Share

Comments

  1. Monique zegt

    Mooi filmpje, jammer van die overspannen caviageluiden die ze eronder hebben gezet. Ik had zelf al eens een gifje gemaakt van Titan http://i.imgur.com/KlN3W1C.gif

Speak Your Mind

*