17 april 2024

Panchromatic SETI zoekt buitenaards leven bij Kepler’s exoplaneten

De green bank telescope in West-Virginia. Credit: Green Bank/Berkeley.

De speurtocht naar het bestaan van buitenaards intelligent leven krijgt een vervolg: de al tientallen jaren bestaande SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence) heeft nu een opvolger, de zogenaamde ‘Panchromatic SETI’. Dit is een samenwerking tussen zes observatoria, waaronder de radiosterrenwachten van Green Bank Telescope, de Low Frequency Array (LOFAR), de grote Areciboschotel op Puerto Rico en de Keck telescopen op Hawaï. Bij Panchromatic SETI kijkt men met de instrumenten naar signalen afkomstig van een select aantal exoplaneten, de planeten die ontdekt zijn met de Kepler ruimtetelescoop. Met de Robert C. Byrd Green Bank Telescope in West Virginia heeft men in 2012 al ter voorbereiding 36 uur gekeken naar een met Kepler ontdekt multiplanetair systeem – zonder resultaat overigens – maar komende zomer moet het allemaal echt van start gaan. Men wil dan beginnen met het in de gaten houden van 30 door Kepler ontdekte exoplaneten, die zich allemaal binnen een straal van 13 lichtjaren van de aarde bevinden. Die planeten worden niet alleen in het radiogedeelte van het elektromagnetisch spectrum in de gaten gehouden, maar ook visueel en infrarood. Ook wordt alleen gekeken als de planeten in lijn staan met de aarde, d.w.z. als de planeet precies tussen de ster en de aarde in staat. Bron: UC Berkeley.

Share

Comments

  1. Monique zegt

    Dus ze hebben een selectie gemaakt van planeten rond 30 sterren die zich ook nog eens in de leefbare zone bevinden. Binnen een straal van 13 lichtjaren (lekker dichtbij) én op rij staan met de aarde. Ik ben benieuwd 😉
    Quote “Billions of these planets are Earth sized and in the ‘habitable’ or so called ‘Goldilocks’ zone –…” Wow, zoveel al! Ik zat met een aantal van rond de 1800 in mijn hoofd O_O Waarschijnlijk in de war met buiten ons Melkwegstelsel?
    Op 18-11-2010 was het groot nieuws dat HIP 13044 en HIP 13044 b ontdekt waren, ooit ontstaan buiten de Melkweg en bij ons terecht gekomen. Kwam op ’t journaal omdat het zo’n 2000 lichtjaren van ons vandaan was. Hoe zou het nu met de beide HIP’s gaan?
    https://www.youtube.com/watch?v=WiY6OpsXiWI

  2. Die miljarden aardachtige planeten in de bewoonbare zone is echt alleen in onze Melkweg hoor. Er zijn zo’n tweehonderd miljard sterren in de Melkweg en een gedeelte daarvan heeft van die planeten, dus het aantal kan kloppen, zie deze Astroblog daarover: http://www.astroblogs.nl/2012/03/28/melkweg-telt-miljarden-rotsachtige-planeten-in-leefbare-zones-rond-rode-dwergen/

Speak Your Mind

*