25 februari 2024

De maan heeft getijden van een halve meter

Credit: NASA

Wetenschappers hebben de gegevens van twee NASA-missies gecombineerd om te bepalen hoe zeer de maan vervormd raakt door de zwaartekracht van de aarde. Door het voortdurende gravitatie-getouwtrek tussen de aarde en de maan, raken beide hemellichamen een beetje vervormd. Dit effect is vooral bij de aarde zichtbaar, in de vorm van de getijden. Dat komt doordat water gemakkelijk kneedbaar is. Over het omgekeerde effect, van de aarde op de maan, is veel minder bekend, doordat het veel minder zichtbaar is (de maan bevat immers geen vluchtige stoffen). Nu heeft men gegevens gecombineerd van de maansondes LRO en GRAIL om de getijden op de maan te bepalen. Deze blijken zo’n 51 centimeter te bedragen. Dat lijkt niet veel, maar bedenk wel dat het geen water is wat meebeweegt met de aarde, maar solide rotsmassa’s!

Bron: NASA

Share

Comments

 1. Een halve meter…..dan zou je toch minstens verwachten dat de Maan als gevolg van tidal heating warmer was. Misschien zelfs een vloeibare kern, met als gevolg een magnetisch veld, met als gevolg zelfs een atmosfeer??

 2. Ik heb het maar even opgezocht want onbeantwoorde vragen schiet ook niet op 🙂

  Io ondergaat een getijde-bult of bobbel (hoe je het ook wilt noemen) van 100 meter. Voor andere manen van Jupiter en Saturnus is de werking een stuk kleiner, maar veroorzaken toch genoeg warmte om water in vloeibare vorm te krijgen. (de manen waar belangstelling naar uit gaat i.v.m. de zoektocht naar leven).

  Dus op Io is de getijdewerking 200 x groter als de genoemde halve meter die onze Maan ondergaat.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Tidal_heating

 3. psixty4 zegt

  Logisch dat de maan meebeweegt, de maan is kneedbaar, de maan is namelijk van kaas.

 4. Avatar foto gert1904 zegt

  De Maan heeft staat steeds met dezelfde kant naar de Aarde. Die “getijden” van een halve meter bevinden zich dan ook steeds op dezelfde plaats: in het midden van de voor ons zichtbare maanhelft, en op de overeenkomstige plek aan de achterzijde.

  Het bronartikel meldt:

  “The position of the bulge actually shifts a few inches over time. Although the same side of the moon constantly faces Earth, because of the tilt and shape of the moon’s orbit, the side facing Earth appears to wobble. From the moon’s viewpoint, Earth doesn’t sit motionless but moves around within a small patch of sky. The bulge responds to Earth’s movements like a dance partner, following wherever the lead goes.”.

Speak Your Mind

*