24 september 2023

ESTEC organiseert jaarlijkse open dag op 5 oktober

Credit: ESA-Anneke Le Floc’h, CC BY-SA 3.0 IGO


Europese landen werken al vijftig jaar samen op het gebied van ruimtevaart. Wil jij met eigen ogen zien waar de Europese raketten, satellieten en ruimteschepen vandaan komen? Dan heb je op 5 oktober de kans om het grootste ruimtevaartcentrum van Europa te bezoeken in Noordwijk.ESTEC is de grootste vestiging van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Hier worden nieuwe missies bedacht en getest voordat ze de ruimte in gelanceerd worden. Slechts één keer per jaar openen de anders hermetisch gesloten deuren. Entree is gratis. Kom ook en vier mee dat Europa dit jaar al 50 jaar samenwerkt in de ruimte!Als onderdeel van het landelijke Weekend van de Wetenschap en de wereldwijde World Space Week organiseert ESA dit jaar alweer voor de derde keer op rij een groots opgezette publieksdag. Vorig jaar was ESTEC’s open dag geheel ‘uitverkocht’! Op zondag 5 oktober is ESTEC vanaf 10.00 uur open voor iedereen die zich vooraf heeft aangemeld (maximaal 10.000 kaarten beschikbaar, op=op)ESTEC is een uitgebreid ruimtevaartcentrum met een keur aan technische laboratoria, een centrum voor bemande ruimtevaart, een enorme testfaciliteit voor ruimtevaartuigen en werkplaatsen en kantoren waar bijna drieduizend ingenieurs en wetenschappers dagelijks werken aan huidige en toekomstige Europese ruimtemissies.

Kometenjager Rosetta. Twaalf jaar geleden op ESTEC getest, nu 500 miljoen kilometer van ons vandaan op weg naar een komeet! Credit: ESA-Anneke Le Floc’h

ESA’s kometenjager Rosetta is al tien jaar op weg naar een komeet. Het ruimtevaartuig werd op ESTEC bedacht en getest. In november komt Rosetta eindelijk aan bij de komeet. Uiteraard staan we hier uitgebreid bij stil op de open dag in oktober.Rosetta wordt zonder twijfel het grootste ruimtevaartnieuws van het jaar, zo niet van dit decennium. Zal de lander Philae veilig voet aan de ‘grond’ van de komeet weten te zetten? Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid proberen we te landen op een komeet. Hiermee onderzoeken we onder andere waar het water op aarde vandaan komt en misschien vinden we zelfs sporen van de oorsprong van leven op aarde…Op de open dag kunt u op eigen gelegenheid rondlopen over het uitgestrekte ruimtevaartcomplex. Er zijn tientallen bezienswaardigheden, de één spectaculairder dan de ander. Je krijgt de kans om echte astronauten en ruimtevaartexperts te ontmoeten, ruimtevaarthardware van dichtbij te zien en te genieten van speciale demonstraties, tentoonstellingen, muziek en entertainment voor kinderen.Het thema van de open dag dit jaar is 50 jaar Europese samenwerking in de ruimte; Op naar de volgende 50 jaar! Waar zal ons gezamenlijke ruimtevaartavontuur ons brengen? Het is natuurlijk science fiction, maar toch wagen onze specialisten zich graag aan hun eigen voorspellingen. Droom mee over onze toekomst in de ruimte en hoe dit ons leven op aarde zal beïnvloeden en verbeteren.Bestel hier alvast gratis toegangskaarten.Meer praktische informatie over de open dag van ESTEC en een uitgebreid programma vindt u binnenkort op www.esa.nlGraag tot ziens bij ESA-ESTEC in Noordwijk!Bron: European Space Agency.

Share

Comments

  1. Heinz Adorf zegt

    Gaarne uw bericht, wanneer de inschrijving voor de jaarlijkse open dag in 2015 begint.
    Met dank
    Heinz Adorf

  2. Heinz, in de blog staat een link om gratis kaarten te bestellen.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: