26 februari 2024

Ontstaan ‘zonneregen’ beter begrepen

Credit: RAS/Eamon Scullion.

‘Regen’ in de ‘dampkring’ van de zon ontstaat op vergelijkbare wijze als neerslag op aarde. Op bais van satellietgegevens en computermodelberekeningen hebben astronomen meer inzicht verkregen in het ontstaan van ‘coronale regen’ – relatief koel gas dat vanuit de corona (de ijle zonne-atmosfeer) op het hete oppervlak neerdaalt.

Zonnevlammen – explosieve uitbarstingen aan het oppervlak – blazen heet gas de ruimte in. Op grote hoogte kan dat gas snel afkoelen en condenseren tot plasmawolken met afmetingen van vele honderden kilometers – de ‘regendruppels’ die weer terugvallen op het zonsoppervlak.

Soms is er sprake van een ware ‘waterval’ van plasma, zoals in juni 2012. Een aantal astronomen hebben foto’s bestudeerd die gemaakt zijn met de Swedish Solar Telescope op het Canarische eiland La Palma. Op basis daarvan concluderen ze dat het condensatieproces soms heel snel verloopt, als gevolg van ‘catastrofale afkoeling’. Ook op aarde ontstaat neerslag door afkoeling en condensatie (van waterdamp).

De coronale regen speelt vermoedelijk een belangrijke rol bij het reguleren van de (hoge) temperatuur van de corona. Hoe de corona zo sterk wordt verhit is overigens nog steeds een raadsel.

Bron: Astronomie.nl

Share

Speak Your Mind

*