26 februari 2024

Astronomen ontleden kosmische parasol

Credit: R. JAY GABANY

Wetenschappers hebben bewijs gevonden voor galactisch kannibalisme bij een “tweelingzus” van ons melkwegstelsel, namelijk NGC 4651, ook wel het Paraplustelsel genoemd. Op bovenstaande opname is de herkomst van deze naam goed te zien. Met behulp van de Keck-II telescoop hebben sterrenkundigen deze paraplu in groot detail bestudeerd.

Het blijkt dat de lichtzwakke paraplu of parasol (zo u wilt) is opgebouwd uit een stroom van sterren, vermoedelijk restanten van een dwergstelsel dat uiteen is getrokken door de zwaartekracht van het grotere spiraalstelsel. Uiteindelijk zal de paraplu verdwijnen en volledig opgenomen worden door het grote sterrenstelsel.

De wetenschappers hebben de beweging van de sterrenstroom achterhaalt, om zo meer te weten te komen over het proces van galactisch kannibalisme. De sterren in de stroom zijn hiervoor te lichtzwak, maar bepaalde objecten die zijn ingebed in de stroom zijn dat niet: denk hierbij aan bolvormige sterrenhopen, planetaire nevels en wolken van gloeiend waterstofgas. Aan de hand van deze bewegingen hebben sterrenkundigen de geschiedenis van dit systeem kunnen reconstrueren. Het resultaat zie je hieronder (wel ff erop klikken).

In this three-dimensional, rotating computer model of the Umbrella galaxy, the disk of the main galaxy is shown by blue circles. The path of the dwarf galaxy through space is shown by a green curve. The white dots show stars that once belonged to the dwarf galaxy but have now been ripped off by tidal forces into a long stream of stars. Credit: Navtej Singh/UCSC

Bron: Keck Observatory

Share

Speak Your Mind

*