22 juli 2024

Een komen en gaan bij het ISS

Credit: NASA

Het was een druk weekje daarboven bij het internationale ruimtestation ISS. Afgelopen dinsdag 12 augustus koppelde de Europese ATV-5 George Lemaá®tre volgeladen met nuttige lading vast aan het ISS. Drie dagen later, vrijdag 15 augustus, was het weer raak: toen verliet ‘Janice Voss’, de Cygnus capsule van Orbital Sciences, het ISS, vol met afval. De Cygnus was een maand eerder, op 16 juli 2014 was dat, aangekoppeld aan de Harmony module van het ISS, ook volgestouwd met nuttige lading. De capsule werd vrijdag door expeditie-40 astronauten Alexander Gerst en Reid Wiseman met de robotarm van het ISS, de Canadarm2,vastgepakt en op veilige afstand losgelaten. Vandaag zal de Cygnus ergens boven de Stille Oceaan verbranden in de atmosfeer, waarmee een einde komt aan de tweede missie met een Cygnus capsule, CRS-2. Hieronder videobeelden van het loslaten vrijdag.

Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Co+van+Driel zegt

    Ik dacht altijd dat ze het afval een zetje naar beneden gaven en dat het zo in de dampkring verbrandt. Maar worden die zes dure zonnepanelen ook verbrand?

    • Die gehele capsule verbrand, met zonnepanelen en al. Het moet wel mee worden gegeven met zo’n capsule, omdat het anders tientallen jaren in de ruimte blijft zweven en een gevaar vormt voor satellieten en voor het ISS. Je kunt niet zo maar afval een zetje geven, zodat het beneden komt en in de dampkring verbrand, zo simpel is het helaas niet.

Speak Your Mind

*