29 september 2023

SpaceX raket zegt “boem” boven Texas

Credit: SpaceX

Een herbruikbare prototype-raket van het private ruimtevaartbedrijf SpaceX is afgelopen weekend ontploft boven Texas. Het gaat om een zogenaamde Falcon 9 Reusable raket (de opvolger van het Grasshopper-project). De ontploffing is het gevolg van een technische anomalie, waarna de systeemsoftware besloot om tot zelfvernieting over te gaan. Die software is ingebouwd om te voorkomen dat een op hol geslagen raket ergens neerslaat.

Overigens vond de ontploffing plaats boven een toegewezen testgebied, zodat er nooit enig risico voor burgers is geweest. SpaceX is één van de vier bedrijven die door het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA zijn uitgekozen voor onbemande (en later bemande) vluchten naar het internationale ruimtestation ISS. Met zijn Falcon-raket heeft het zich ook succesvol op de commerciële lanceermarkt gestort.

Bronnen: SPACE.com & ANP.

Share

Comments

 1. Wat mij eigenlijk (voor de zoveelste keer) opvalt is, als, bijvoorbeeld, een lancering perfect verloopt,
  dit breed uitgemeten, met prachtige videobeelden, vanuit alle mogelijke en onmogelijke hoeken
  tentoon wordt gespreid, terwijl als er echt iets mis gaat, we het moeten doen met schokkerige,
  onduidelijke amateurbeelden, waar een echte amateur zich nog voor zou schamen 🙂

  desalniettemin, toch jammer dat deze lancering mislukt is.
  Ik zou graag willen weten wat er nou werkelijk mis is gegaan,
  het leek de voorafgaande keren allemaal zo perfect te verlopen.

 2. Dit was geen lancering van een volledige Falcon-9, maar een test raket die alleen uit een eerste trap uitgerust met 3 Merlin motoren. De Falcon-9 heeft zoals de naam al aangeeft 9 motoren en is een twee trapsraket.

  Deze test raket aangeduid als F9R wordt gebruikt om het het verticaal opstijgen en landen en de uitklapbare poten te testen. In deze tests gaat SpaceX tot het uiterste om het systeem te testen, dat ging deze keer dus niet helemaal volgens plan. Er trad een ongecontroleerde afwijking op. Om ongelukken met bijvoorbeeld een afzwaaiende raket te voor komen, heeft deze test raket net als alle ander groet raketten een FTS Flight Termination System, wat de raket letterlijk opblaast. Dit gebeurde boven de test site waardoor er veder geen schade in de omgeving optrad.

 3. Dank je Bart voor je antwoord.
  Het Falcon gebeuren interesseert mij, vooral om de manier van landen.
  Het heeft ook wel een vleugje nostalgie,
  de maanraket van “Kuifje” lande namelijk op de zelfde manier 🙂

  • Sience Fiction / Fantasy, die werkelijkheid aan het worden is. SpaceX ontwikkeld hiermee een vervoermiddel naar de ruimte wat een stuk goedkoper is als de traditionele raketten die maar eenmaal te gebruiken is. Ze zitten nu al op een derde van de prijs en die gaat zodra de eerste rakettrap op land kan landen en hergebruikt kan worden, nog eens drastisch omlaag. 🙂 Ik ga binnenkort weer een aantal nieuwe artikeltjes over SpaceX publiceren op mijn eigen blog. http://bart.volgers.eu

   • Dat is dan ook wat het voor mij zo interessant maakt, goed, goedkoop en betrouwbaar,
    dat gaat zeker mogelijkheden scheppen voor de toekomstige ruimtevaart.
    Bart, ik ga je blog zeker volgen.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: