15 november 2018

Grootste roofdinosauriër voelde zich als een vis in het water – Spinosaurus, de “walvisdino”

spinosaurus restoration

Dan nu tijd voor een uitstapje naar een ander wetenschappelijk vakgebied. Dit artikel was eigenlijk voor een andere website bedoelt, maar die hadden zelf al een artikel over het onderwerp geschreven. Aangezien ik het zonde vind als niemand ‘m kan lezen (ik heb er immers toch een paar uur aan gewerkt), plaats ik ‘m hier maar op AstroBlogs.

Reacties

 1. Gisteren met het gezin naar dierenpark Amersfoort geweest. Daar staan veel dino’s op ware grootte. Facinerend!! Eerst kom je daar langs de olifanten en giraffes, en die lijken al groot, zeker in kinderogen. Maar dan, in het dinobos staan echte monsters! Zie bijgaande link voor de grootste

  http://www.dierenparkamersfoort.nl/dinos/brachiosaurus/.

  Bijna jammer dat ze nu niet meer leven…

  Waarom de dieren toen zo veel groter werden dan nu, is volgens mij wel een onderwerp wat veel te maken heeft met wat hier op deze blog zoal voorbij komt. Men kan nu al bepalen of planeten bij andere sterren rots of gasplaneten zijn. Misschien is de volgend stap het bepalen van de samenstelling van de dampkring?

  Ps. Voor welke blog schrijf je over dit onderwerp?

 2. j.a.tazelaar zegt:

  de scribent heeft het meerdere malen over het “zijl” op de rug van het beest. Zou het kunnen dat hij een zeil bedoelt? Ach, als je lezers maar begrijpen wat je bedoelt, niet waar? Goede taalbeheersing is tegenwoordig niet meer “en vogue”. Op den duur moeten we toch allemaal Arabisch leren!

  • Dat je ons opmerkzaam maakt op taalfouten is helemaal goed, waarvoor dank. Maar je brengt het wel een tikkeltje negatief naar voren.

  • Wat een negatieve reactie zeg!!

   Zijl moet inderdaad zeil zijn, maar dat iedereen Arabisch moet gaan leren op den duur, vind ik een erg zure opmerking.
   De Arabier zal op een gegeven moment Engels moeten gaan leren is net zo erg als dat wij op een gegeven moment Arabisch moeten leren en als het je weet dat 1 op de 5 mensen in de wereld een Chinees is, kunnen we beter met zijn alle Mandarijns (Ni-hou) gaan spreken met elkaar.
   Nederland is de afgelopen jaren inderdaad veranderd en onze generatie moeten leren om aan elkaar aan te passen en de slimme mens gaat dat net iets makkelijker af als de eigenwijze tegenstribbelende mens die zich uiteindelijk toch neer moet leggen bij de situatie die er heerst.

   Misschien een tip om dit een keer te bekijken…

   http://www.npo.nl/typisch-nederlands/12-09-2014/VARA_101369454

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Het was een wijs mens die voor het eerst zei “C’est le ton qui fait la musique”…

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • En een slim mens, die na de 2e klas mavo zijn frans heb laten vallen, haalt het door de vertaler en komt er achter dat het het spreekwoord ‘het is de toon die de muziek maakt’ is wat zoiets betekent als dat het gaat om de manier waarop het gezegt wordt.

 3. De planten waren in de dino-tijdperken toch ook veel groter en voor planteneters was er volop te eten en als het lekker warm is en je bent reptiel, heb je voldoende energie om de gehele dag maar door te eten. en als de prooi groot is, is er voor de jager ook volop voedsel aanwezig.
  Ik heb wel een in een documentaire gezien en ik meen dat het Noord-Amerika was waar de grootste rover zat en die had ook de grootste prooi en zo had ieder continent een gelijkwaardige prooi/jager grootte in afmeting.

 4. Een goed verhaal met voor mij veel nieuws – mag je meer doen .

 5. Halllo Olaf,

  uit je introductie begrijp ik dat je niet van plan bent vaker uitstapjes naar andere vakgebieden te doen.
  Van mijn kant mag je dat voornemen best vergeten. 🙂
  Ik vind het wel interessant om af en toe ook ‘wat ander materiaal’ te lezen.
  Analyse van (ster)licht en archeologische vondsten hebben wel gemeenschappelijk dat ze al langgeleden zijn gebeurd. 😀

  Quote : “In plaats daarvan hadden de botten een hoge dichtheid, hetgeen het drijfvermogen bevorderd heeft.”
  Zelf denk ik dat niet het drijfvermogen, maar juist het zwemvermogen en eventueel duikvermogen gunstig werden beïnvloed. Met lucht gevulde botten(!) blijf je natuurlijk beter drijven, niet anders om.

  Groet, Paul

  • Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

   Hmm ja het Engels woord is buoyancy, en dat betekent volgens het woordenboek “drijfvermogen”. Maar ik ben het met je eens, het moet eigenlijk zijn “het vermogen om stabiel op een bepaalde diepte te blijven”

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.