23 februari 2024

New Horizons ziet minimaantje van Pluto veel eerder dan verwacht

Klik op de foto voor een korte gif-animatie. Credit: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

De New Horizons ruimtesonde heeft het piepkleine maantje Hydra gefotografeerd – een half jaar eerder dan verwacht. Hydra is één van de vijf manen van de dwergplaneet Pluto, maar het is de verwachting dat zich nog meer maantjes kunnen schuilhouden in dit koude gedeelte van het zonnestelsel. Daarom is de waarneming van Hydra ook belangrijk: het betekent dat New Horizons eventueel onbekende obstakels ruim van tevoren kan zien aankomen. Als de ruimtesonde immers een nog onbekende maan tegen het lijf loopt, dan zou New Horizons uit koers kunnen raken of, nog erger, kunnen crashen. De ruimtesonde is nog altijd 430 miljoen kilometer verwijderd van Pluto, maar die afstand zal New Horizons in minder dan een jaar doorkruisen. Ondertussen zijn wetenschappers druk bezig om te bepalen waar New Horizons ná Pluto heen zal gaan. De ruimtesonde zal immers niet in een omloopbaan rond Pluto terecht komen, maar er simpelweg langs vliegen (een flyby). Er zijn al verschillende kandidaten in de Kuipergrodel gevonden, maar het kan nog wel even duren voordat een definitieve nieuwe bestemming zal worden vastgesteld. Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. Ik zie bij die animatie eigenlijk op twee plekken iets veranderen. Natuurlijk bij die rode cursor die verspringt en groen wordt, maar rechts onderin is er een zwarte pixel die van rechts naar links spring, voor een vrij grote witte vlek langs. Wat is dat voor iets?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Beetje off topic, maar toch: NASA maakt vanavond rond 23:00 bekend welk bedrijf de opvolger van de Space Shuttle mag gaan leveren.

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • En de winaars zijn Boeing én Space X.

   NASA heeft bewust voor twee bedrijven gekozen om een situatie zoals met de Spaceshuttle is voogekomen in de toekomst tegen te gaan. Strategische keuze dus. Lijk me verstandig.

   Voor Sierra Nevada Corporation is het natuurlijk zuur dat zij nu als enige buiten de boot vallen…

   groet,
   Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*