2 oktober 2023

Ruimtelift van 96.000 km in 2050

Credit: Obayashi


Een Japans bedrijf is van plan een lift naar de ruimte te bouwen. De techniek die daarvoor nodig is moet binnenkort zo ver gevorderd zijn, dat het project in 2050 klaar kan zijn. Constructiebedrijf Obayashi wil een nieuw te bouwen ruimtestation met de aarde verbinden via een 96.000 kilometer lange liftkabel. Nieuwe voertuigen, bijvoorbeeld aangedreven door magneten, moeten in zeven dagen de reis naar de ruimte afleggen. Struikelblok is nu nog het materiaal waarvan de toren gemaakt moet worden. Obayashi wil nanobuisjes gebruiken, die heel licht zijn maar bijzonder sterk. Nu kunnen die maar 3 centimeter lang worden, maar het bedrijf denkt dat rond 2030 veel langere buizen gemaakt kunnen worden.

Revolutie

Als de ruimtelift werkelijkheid wordt, betekent dat een revolutie voor de ruimtevaart. Het kost 15.000 dollar om een kilo vracht met de spaceshuttle – eh…. aldus het bericht van de NOS, tikkie vreemd die te noemen – de ruimte in te krijgen, maar in de lift kost dat slechts 150 euro. Ook kunnen de torens worden ingezet om zonne-energie te winnen of kernafval op te slaan. Obayashi is van plan samen te werken met internationale partners om het project uit te voeren. De tip voor deze blog kwam van Co van Driel via Twitter. Bron: NOS.

Share

Comments

  1. de+tuinman zegt

    is dat niet wat erg lang ?? 96.000 schrijve zesennegentigduizend kilometer.
    maak ‘m dan gelijk nog een stuk langer en ga op de maan zitten.

    kun je overigens ( ik neem aan op die hoogte) een station geostationair houden.
    en die kabeltjes zullen vast heel sterk zijn , maar wat is de rek ?? en het gewicht, waarschijnlijk toch geen nanogrammen.

  2. Ja, het is een erg lange lift, die 96.000 km. Maar ik heb wat sites bekeken en ze zeggen het allemaal, dát is de lengte ervan. Hieronder een video over het ambitieuze plan.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: