Sterrenkundigen hebben aan de rand van het sterrenstelsel NGC 7793 een zwart gat ontdekt dat veel meer gas van een nabijgelegen ster afsnoept dan voor mogelijk werd gehouden. Het zwart gat wordt P13 genoemd en het ligt 12 miljoen lichtjaar van ons vandaan. Je ziet ‘m hierboven, de heldere blauwwitte vlek onderaan – er naast is een animatie te zien van het P13-systeem. Vlakbij P13 staat een zware ster, die zo’n 20 keer de massa van de zon telt en onderzoek door Roberto Soria (International Centre for Radio Astronomy Research, ICRAR) en zijn team laat zien dat P13 zelf 15 keer de massa van de zon telt. De twee objecten draaien in 64 dagen om een gemeenschappelijk zwaartepunt en op basis van deze gegevens kon men berekenen dat P13 tien keer meer gas aantrekt van de ster dan men voor mogelijk hield. P13 is dus kennelijk een veelvraat, die in dit tempo de ster in minder dan een miljoen jaar helemaal kan hebben opgevreten, zeer kort in astronomische termen. NGC 7793, gelegen in de richting van het zuidelijke sterrenbeeld Beeldhouwer, is trouwens een bijzonder stelsel, want er bevindt zich ook een bellen blazende microquasar, S26. :bron: Bron: Science Daily.
Blijkbaar valt het gemeenschappelijk zwaartepunt binnen de meer omvangrijke ster?
Ja, dat kleine plaatje geeft wel die indruk. Logisch ook, want de ster is met 20 zonsmassa groter dan het zwarte gat, dat 15 zonsmassa op de weegschaal geeft.
Het gaat blijkbaar om een volumineuze ster en een zwart gat in een nauwe baan.
Wat ik bedoel, is, dat materie aan de zwarte-gat-zijde van het gemeenschappelijk zwaartepunt naar het zwarte gat wordt gezogen.
—
Opmerkingen:
1. Ondanks dat ik ingelogd ben moet ik momenteel tóch steeds een wachtwoord kopiëren.
2. De startpagina Astroblogs.nl zie er hÃer niet uit, momenteel.
Heb ik ook wel eens, oplossing is je browser sluiten, alle cookies wissen, en dan nogmaals proberen 🙂