2 december 2023

M31 Andromeda vanuit de Lage landen

Het Andromeda-stelsel (Messier 31), is een spiraalstelsel op ongeveer 2,5 miljoen lichtjaar van de aarde in het sterrenbeeld Andromeda. Het Andromeda-stelsel is het dichtstbijzijnde spiraalstelsel van onze eigen melkweg, maar niet het dichtstbijzijnde stelsel van alle stelsels. Het Andromeda-stelsel is het grootste stelsel in de lokale groep, welke ook onze melkweg en het stelsel M33 (het driehoeksstelsel) bevat. Hoewel dit wel het grootste stelsel is, is het waarschijnlijk niet het zwaarste stelsel. Die eer komt toe aan onze eigen melkweg die volgens recent onderzoek meer donkere materie bevat. Waarnemingen met de Spitzer Space Telescoop tonen aan dat M31 één biljoen (1012) sterren bevat, minstens 2x zo veel als onze eigen melkweg, die is geschat op 200-400 miljard sterren.Met een magnitude van 3,4 is het Andromeda-stelsel één van de helderste Messier objecten, zichtbaar met het blote oog op maanloze nachten, zelfs vanuit gebieden met een gemiddelde lichtvervuiling. Hoewel hij op foto’s wel 6x de diameter van de volle maan heeft, is alleen de heldere kern zichtbaar bij waarnemingen met een verrekijker of een kleine telescoop.De Spitzer satelliet heeft een zeer gedetailleerde opname gemaakt van het stof in M31 in 2005. Voor deze opname werden 11000 opnamen gemaakt. Assymetrische structuren zijn te zien in de buitenste ring van sterformatie. Deze zijn waarschijnlijk veroorzaakt door interacties met satellietstelsels die door de schijf heen bewogen hebben.Ook zijn spiraalarmen te zien die doorlopen tot in het centrum van het Andromeda-stelsel. Het stelsel is overspoeld met sterren, maar in infrarood zijn alleen de sterren zichtbaar die zijn omringd door wolken van stof. Dit is een dramatisch verschil met een zichtbaar licht opname, die sterlicht laat zien in plaats van de stof.


Hieronder is een opname te zien gemaakt door mij in de afgelopen maanden van het Andromeda-stelsel met een 92 mm refractor vanuit de lichtvervuilde omgeving van Dordrecht/Rotterdam. Op deze opname het centrale deel van het stelsel te zien. De halo van het hele stelsel omvat ongeveer 2x de grootte van deze opname. De centrale ‘bulge’  die overduidelijk aanwezig is in de Spitzer opname is ook in deze opname duidelijk te zien. De stofbanden zijn op deze opname soms te zien als ze in silhouet te zien zijn voor een achtergrond van sterren in het stelsel.

Processed with MaxIm DL 4

Deze opname werd gemaakt in juni 2014 en november 2014. In totaal werd er bijna 10 uur aan opnamen gemaakt, bestaande uit LRGB en H-alpha data. Deze opname laat goed zijn dat niet altijd een grote telescoop vereist is voor deepsky opnamen. Voor grotere objecten zoals M31 zijn juist kleinere, widefield, kijkers zeer geschikt.

Share

Comments

 1. Schitterende opname André! Nog maar enkele jaren geleden zou je gezegd hebben dat deze foto gemaakt was met de 5 meter Mount Palomar telescoop. 🙂

 2. Olaf van Kooten zegt

  Je kunt zelfs wat stofbanden in M110 zien 😀

 3. Eh… M110?

 4. Olaf van Kooten zegt

  Ja, dat satellietstelsel rechts onderin 😛

 5. Heel mooi !
  Dat ga ik ook eens proberen…
  Maar niet zoveel uur denk ik ! 🙂

 6. André, ik zag vandaag je foto ook op space.com verschijnen: http://www.space.com/27819-andromeda-galaxy-amateur-photo.html Daar zijn ze er helemaal jubelend over en terecht! Gefeliciteerd met deze aandacht. Je website trok geloof ik flink wat bekijks, zag ik op facebook voorbij komen.

 7. André ik zag -net als Arie- je foto op space.com voorbijkomen (Arie was uiteraard eerder) : geweldig en je verdient deze aandacht volledig fantastisch ! groet Theo L.

 8. Hallo mensen, Ik heb pas een telescoop gekocht , een gebruikte, mijn nieuwsgierigheid naar galaxy s word alleen maar groter als ik jullie berichten zo lees. Ik heb nu een met spiegel en 3 oculairs. van 5 10 en 20 mm. Kan ik met deze oculairs iets waarnemen? Kunnen jullie aub wat tips geven hoe ik ze kan vinden ALS ik ze uberhoubt kan zien met mn telescoopje:)
  Ik hoop dat op zn minst 1 van jullie mij hierbij een beetje hulp aanbied.
  Mvgrt Yasin

 9. Hallo Yasin, leuk dat je sterrenstelsels en andere objecten aan de hemel wilt bekijken. Er is heel wat moois te zien, de truc is alleen om te weten waar je precies moet kijken. Ik weet niet hoe groot je spiegel is, maar als dat bijvoorbeeld een 10 cm newton is kan je er leuke dingen mee zien. Ik raad je dan vooral aan die 20 mm te gebruiken, dat geeft een lage vergroting en dan kan je dingen gemakkelijker vinden. Koop in de winkel een eenvoudige sterrenatlas, bijvoorbeeld de ANWB Veldgids voor sterrenkijken, http://webwinkel.anwb.nl/webwinkel/anwb-veldgids-sterren-kijken.html Als je telescoop een GoTo systeem heeft is het een kwestie van objecten intypen en dan doet de telescoop het werk (eigenlijk de montering), maar als je dat niet hebt moet je de objecten opzoeken. Ik doe dat met behulp van de zoeker op de telescoop, waarmee je van heldere sterren aan de hemel ‘hopt’ naar minder heldere sterren, tot je bij het object bent. Hier staat dat uitgelegd, deze techniek van het ‘star hopping’: http://www.astrocentral.co.uk/starting.html Succes ermee en als je nog vragen hebt dan horen we het wel.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: