16 juli 2024

Ruimtelander Philae op komeet 67P kan naar verwachting in maart herstarten

Credit: ESA

De ruimtevaartorganisatie ESA verwacht dat Philae over enkele maanden weer in bedrijf is. De ruimtelander zou in maart voldoende energie hebben verzameld om op te starten en na een opwarmperiode zou aan het opladen van Philae kunnen worden gedacht. De technici van de ruimtevaartorganisatie spreken op Reddit hun verwachtingen uit. De ruimtelander zou in maart 2015 weer over voldoende energie beschikken om te kunnen booten.

reddit

Philae moet vervolgens worden opgewarmd en pas daarna kunnen de technici aan het opladen van de accu denken. Als het opladen eenmaal is begonnen, duurt het naar verwachting enkele dagen tot de accu volledig vol is. Aan het begin van de zomer zou Philae weer aan het werk gezet kunnen worden. Philae is op 12 november losgelaten van zijn drager Rosetta en een paar uur later geland op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De landing kende enkele problemen. Philae was op het oppervlak gestuiterd en honderden meters van de beoogde landingsplaats terechtgekomen. De ruimtelander staat weliswaar stabiel, maar op een positie waar minder zonlicht wordt opgevangen dan vooraf is ingecalculeerd. Het zou om een rotsachtig gedeelte van de komeet gaan, waar maar 90 minuten zonlicht per 12 uur is.

Het doel van de ruimtemissie is om monsters te verzamelen en vervolgens te analyseren. Er zouden volgens de Duitse ruimtevaartorganisatie DLR al organische moleculen zijn waargenomen. Op veel plekken in het heelal komen koolstofverbindingen voor en de wetenschappers zijn bezig de gegevens verder te analyseren. Zo willen de ESA-wetenschappers vergelijkingen met stoffen op aarde maken. Het einde van de missie stond bij de lancering op 31 december 2015 gepland. Philae was onderdeel van de satelliet Rosetta die in maart 2004 werd gelanceerd. In totaal heeft de satelliet er dus meer dan tien jaar over gedaan om het eindstation te bereiken en er zou meer dan zes miljard kilometer zijn afgelegd. De tip voor deze blog kwam van lezer MartinSchoenmaker, waarvoor dank!   Bron: Tweakers.net.

Share

Comments

  1. Co van Driel zegt

    Toen de Philae op 12 november in de schaduw was geland, had ik dit idee ook al. De komeet komt steeds dichter bij de zon en de invalshoek van de zon zal dan wijzigen, zodat de Philae weer op kan laden. Het is zelfs mogelijk denk ik, om de Philae opnieuw op te laten stijgen en op een betere plek te laten landen.

    De Rosetta reist voorlopig nog met gelijke snelheid met de komeet mee en kan de veranderingen aan de komeet haarscherp waarnemen.

    Er gloort dus hoop voor de hele missie en er komen nog prachtige dingen uit voort.

Speak Your Mind

*