23 juli 2024

Libratie en maanfases in beeld gebracht door een betoverende animatie

De maan wijst altijd met dezelfde kant naar ons toe – maar niet altijd precies dezelfde kant! Vanwege de vorm van de omloopbaan, zien we onze trouwe wachter gedurende een maand vanuit verschillende hoeken. Dat betekent dat we soms stukjes van de “achterkant” kunnen zien – zo draait soms een gedeelte van de achterkant “voorbij” de noordpool in beeld. Dit “wiebelen” van de maan wordt libratie genoemd en NASA heeft een filmpje gemaakt waarin dit zichtbaar wordt. Daarnaast zie je ook alle fases van de maan gedurende een jaar.

Share

Comments

 1. Mooi, maar dat filmpje maakte ik al meer dan 10 jaar geleden met mijn REDSHIFT 3, inmiddels al versie 8 nu.
  Je ziet dan ook de grootte netjes meeveranderen door de eliptische baan.
  http://www.redshift-live.com/

  • Enceladus zegt

   Ik neem aan dat Redshift WEL rekening houdt met zons- en maansverduisteringen?

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Jazeker, zie https://www.youtube.com/watch?v=Vgpg0C6ijnk
    Ik had vanuit geocentric view de cyclus op de omlooptijd gezet waardoor je constant een wiebelende volle maan ziet met zo nu en dan een eclipsje er tussendoor. En dat laat je dan tot het jaar 2100 doorlopen als je dat leuk vind. De volgende versie reserveert een hotel voor je bij een totale zonsverduistering 🙂
    Zat animaties te vinden op youtube.
    Is kijken of mijn versie 5 het nog werkt op win 8.1

    • Enceladus zegt

     Niu, dan heb jij het met Redshift in ieder geval beter gedaan dan NASA. Want hoewel het er echt heel mooi uitziet, geeft dit domweg geen goed beeld van de Maan in 2015. Gemiste kans van NASA en degene die hier verantwoordelijk voor is moet voor straf maar naar bed tijdens die twee totale maansverduisteringen. 😉

     groet,
     Gert (Enceladus)

 2. Enceladus zegt

  Tja, leuk gedaan door NASA, maar helaas klopt het niet helemaal! In 2015 zijn er twee bijzondere evenementen m.b.t. tot de Maan. De eerste is de totale zonsverduistering op 20 maart. Als je naar de animatie links bovenin kijkt waar de Maan rondjes om de Aarde draait, dan zie je die schaduw niet over de Aarde flitsen.

  Nog storender is dat de Maan op 4 april en 28 september volledig verlicht blijft, ook in de grote animatie in het midden. De Maan hoort dan oranjebruin te kleuren, want op die data vinden totale maansverduisteringen plaats. Sorry, maar dat vind ik toch echt een behoorlijke blunder van NASA!

  groet,
  Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*