15 april 2024

“Russen willen resort en observatorium op de maan”

De Russen blijken wilde plannen te hebben met de maan. Het Russische ruimtevaartagentschap wil op termijn een luxe resort op de maan openen, evenals een grote telescoop op de ‘achterkant’ van de maan! De eerste stap zou een robotonderzoekslab moeten worden, die binnen 15 jaar in bedrijf zou moeten gaan. Nou, ik vind het prima dat de Russen ambitie tonen, maar met een gekelderde roebel (de Russische munteenheid) denk ik niet dat de ex-Sovjets dat kunnen betalen. Maar goed, dat is de bescheiden mening van ondergetekende 😉

Share

Comments

 1. Timon van Dordt zegt

  ik begrijp niet zo goed wat een gekelderde roebel te maken heeft met het wel of niet kunnen betalen van ruimtereizen. De waarde van de roebel speelt alleen een rol wanneer sprake is van handel met andere landen. Binnen Rusland zou het onderzoek gewoon door kunnen gaan. Indien de Russen afhankelijk zijn van apparatuur dat zij in het buitenland moeten aankopen, speelt de waardedaling een rol, maar Russen slagen er mijns inziens in om alles in eigen beheer uit te voeren.

  Overigens is de roebel niet de enige munt die is gedaald. De öre (Noorwegen) en nog enkele andere munten zijn eveneens in waarde gedaald, weliswaar niet zo sterk als de roebel. De dollar zal volgend jaar onder druk komen te staan. Zowel de Russen als de Chinezen hebben de dollar vanaf morgen in de ban gedaan.

 2. Co van Driel zegt

  De staatsschuld van de Verenigde Staten bedraagt ook een slordige 16 biljoen dollar. Toch draait de Amerikaanse ruimtevaart al jaren op volle toeren. Als het geld op is, dan stellen ze het zgn. schuldenplafond bij en kan er weer 4 biljoen dollar worden bijgedrukt. Geen haan die er naar kraait. Zo werkt het in principe in alle landen. Geld is slechts een ruilmiddel. Er is genoeg geld om de hele wereld voor de komende 1000 jaar van de honger te redden en tevens om vóór het einde van dit decennium een mens naar Mars te brengen en weer veilig te doen terugkeren.

  • Quote : “Er is genoeg geld om de hele wereld voor de komende 1000 jaar van de honger te redden…”

   We raken wat Off-Topic, maar we kunnen zo slecht papiergeld eten. Of er nu ook reeds voldoende voedsel is om, voor het komende millennium, iedereen van voldoende voedsel te voorzien betwijfel ik, al was het maar omdat we niet weten voor hoeveel mensen dat zal zijn. 🙂

   Iedereen de beste wensen voor 2015, Paul

 3. Wel lullig as je daar boekt zonder enige kennis van zaken:
  zit je een hele mid-week in de dag op de maan. 🙁

  Prettige Vakantie, Paul

Speak Your Mind

*