15 juli 2024

Deel ISS geëvacueerd na vals alarm ammonialek

Credit: NASA

Het Amerikaanse gedeelte van het International Space Station is woensdag ontruimd omdat er sprake zou zijn geweest van een ammoniaklekkage. De astronauten werden overgebracht naar het Russische gedeelte van het ISS. Dat maakte het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos woensdagochtend bekend. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA meldt echter dat niet een ammoniaklekkage, maar data van een verkeerde sensor de oorzaak was van de evacuatie.’Op dit moment geloven we niet dat er ammoniak is gelekt’, verklaarde een ISS-manager van NASA woensdag. We denken dat nu alles goed is, maar dat we nog een lange weg te gaan hebben voordat we alles weer opnieuw hebben opgezet.’ NASA hoopt dat de Amerikaanse bemanning in de loop van de nacht van woensdag op donderdag terug kan naar het eigen deel. De NASA liet woensdag al weten dat de bemanning van Expeditie 42 in veiligheid is. Momenteel verblijven er zes personen in het ISS, waaronder drie Russische kosmonauten, twee Amerikanen en een Italiaanse astronaute.

De zes astronauten van ISS-expeditie 42, die vandaag uitweken naar het Russische gedeelte van het ruimtestation. Credit: NASA

“De veiligheid van het team kwam niet in het geding door snel optreden van de kosmonauten en astronauten zelf en het team op de grond in Moskou en Houston”, zei het hoofd van de Russische vluchtleiding. Het giftige ammoniak wordt onder meer gebruikt voor de koeling van de stroomvoorziening van het ruimtestation. Lekkage van ammoniak en brand worden gezien als de belangrijkste gevaren voor ISS. Maandag werd het ruimtevrachtschip Dragon van SpaceX nog succesvol gekoppeld aan het ISS. Bron: Nu.nl +  NASA Spaceflight.

Share

Comments

  1. Aanvulling: Space Station Ammonia Alarm – Quick Response Explained | Video
    https://www.youtube.com/watch?v=cmTvPiecRJo

Speak Your Mind

*