21 juni 2024

Zaterdag weer een zeldzame drievoudige schaduwovergang op Jupiter

Jupiter-13-10-12-07-14-59

Komende zaterdagnacht 24 januari is een zeldzame drievoudige schaduwovergang op de planeet Jupiter te zien. Drie van de vier grote manen van Jupiter werpen dan tegelijkertijd hun schaduw op de grote planeet, iets wat maar weinig vanaf de aarde te zien is. De laatste keer dat dit gebeurde was op 12 oktober 2013, toen wij dit prachtige schouwspel vanuit Grandchamps in Zuid-Frankrijk konden bekijken en vastleggen. Hierboven de foto die Cees Aarnoutse er toen van wist te maken, de twee maantjes links van Jupiter zijn Europa (de bovenste) en Io, de schaduwen op Jupiter zijn van Europa, Io en Callisto. Eh… anderhalf jaar geleden, da

Share

Comments

  1. Peter+Zwart zegt

    Ik kijk er naar uit! Ben met m’n zoon bezig voor de ‘science fair’ (hij zit in 1st grade) en we zijn bezig te ontdekken dat jupiter manen heeft (405 jaar en 10 dagen na Galileo’s ontdekking). Als het goed is, is blijft het hier onbewolkt!

Speak Your Mind

*