23 februari 2024

Rosetta vindt organische verbindingen op komeet 67P

Rosetta_mission_selfie. Credit: ESA

De Rosetta-ruimtesonde, die momenteel rondom de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko draait, heeft inderdaad aanwijzingen gevonden voor de aanwezigheid van organische verbindingen [1]let wel: organisch betekent “op koolstof gebaseerd” en niét persé “afkomstig van organismen”!. Dat betekent dat kometen inderdaad de bouwstenen voor het leven naar de aarde kunnen hebben gebracht! Tot deze verbindingen behoren o.a. carbonzuren, die onder juiste omstandigheden aminozuren kunnen produceren. Aminozuren zijn op hun beurt dan weer bouwstenen van eiwitten en dus essentieel voor het leven zoals wij dat kennen. Ook zaken als RNA en DNA zijn opgebouwd uit ketens van aminozuren!

Dit is trouwens niet de enige ontdekking die afgelopen week is gepubliceerd. Ook blijkt de komeet een veel poreuzere kern te hebben dan werd gedacht. Op het oppervlak ligt bovendien veel minder ijs dan verwacht en het lijkt erop dat de ruimtesneeuwbal in het nauwe deel dat de twee bolvormige uiteinden verbindt, de ‘nek’ van de komeet, water verliest.

Bron: AFP

.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 let wel: organisch betekent “op koolstof gebaseerd” en niét persé “afkomstig van organismen”!

Comments

 1. “Organische verbindingen waaronder Carbonzuren ”

  leveren eenvoudig ->

  Aminozuren

  zijn bouwstenen van ->

  Proteïnen ( Eiwitten ) & RNA of DNA moleculen.

  Zijn resp. bouwstenen en dragers van erfelijke eigenschappen van Aards leven.

  —-

  Heb allen nog even geduld, want eerdaags volgen de eerste foto’s van een nieuw type Olifant, een nog levende Trilobiet, en Kometenvegetatie. Allemaal inheems op 67P/C.-G. 😛 😉

  • Avatar foto Enceladus zegt

   En dadelijk ontdekken ze ook nog methaan-uitstoot en ja, dan zijn inheemse koeien op 67P/C.-G. vast niet ver. 😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

 2. ik roep ook maar wat hoor zegt

  Is het niet zo dat kometen en asteroïden gewoon overblijfselen zijn van de vorming van ons zonnestelsel? Want in dat geval lijkt het me zo dat de Aarde is gemaakt van hetzelfde materiaal, met dus dezelfde organische verbindingen. Als dat zo is zou het misschien zomaar zo kunnen dat het leven wel gewoon hier op Aarde is ontstaan.
  Of is dit “vloeken in de kerk” om te denken dat leven wel gewoon ook hier ontstaan kan zijn?

  • Op deze site is het eerder vloeken in de kerk als je aankomt dat een god het leven op aarde heeft geschapen. Laat staan dat je dan ook nog eens aankomt met dat een god de aarde zo’n 6000 jaar geleden gemaakt heeft! 🙂

   Ik denk dat de meeste lezers hier gewoon geloven dat het leven op aarde gewoon hier op aarde is ontstaan, of eventueel middels panspermia. Ook is het bekend dat organische moleculen ook in de ruimte kunnen onstaan en het zou best kunnen dat komenten deze eerste organische moleculen op aarde hebben gebracht.
   Een andere theorie is de oersoep, dat er een mix van moleculen in water onder de vroege aardse omstandigheden de eerste simpele aminozuren hebben gevormd.
   Hoe dan ook, zoals ik al zei denk ik dat de meeste lezers hier van mening zijn dat het leven op welke manier dan ook gewoon op aarde is ontstaan.

  • Ten eerste is de smaak van water (D/H verhouding) op 67P/ C-G anders dan op Aarde.
   https://www.astroblogs.nl/2014/12/10/water-op-komeet-67p-volgens-rosetta-anders-dan-water-op-aarde/

   Ten tweede is het nog de vraag of de chiraliteit op 67P/C-G wel gelijk is als die op Aarde.

   Uiteraard kan leven zich hier geheel zelfstandig hebben ontwikkeld ( we weten nog niet precies hoe abiogenese zich voltrekt ) , net zo als dat het zich overal kan hebben ontwikkeld….

   Deze ene komeet zal hoogstwaarschijnlijk NIET de bron voor het Aarde leven zijn. Op 67P/CG zal zich niet eens leven hebben ontwikkeld… 😛

   —-
   Die enkele carbonzuren die men nu heeft ontdekt, hebben misschien geen eens chiraliteit. Mierenzuur en Azijn hebben een te simpele bouw om een ‘ander’ spiegelbeeld te hebben.

   Groet, Paul

Speak Your Mind

*