6 december 2023

“Parallelle universa bestaan echt en zijn binnenkort toetsbaar”

Credit: physics-astronomy.com/

Is het mogelijk dat op dit exacte moment een kopie van jou dit artikel aan het lezen is in een parallel universum? Dat lijkt nogal science fiction, maar sommige wetenschappers houden daar serieus rekening mee. Groot voorstander van dit idee is de bekende natuurkundige Brian Greene, die meerdere boeken over dit onderwerp heeft geschreven. Zo’n parallel universum zou heel dichtbij kunnen zijn – misschien slechts een millimeter van ons vandaan, maar toch kunnen we het niet zien of voelen.

Het krachtigste apparaat om de geheimen van het universum bloot te leggen is de Large Hadron Collider in Zwitersland. Deze deeltjesversneller heeft een paar jaar stilgelegen voor een upgrade, maar binnenkort zal de LHC weer van start gaan met een maximale energie van 13 TeV en da’s twee keer meer dan voorheen! Sommige wetenschappers verwachten dat de LHC tijdens z’n tweede ‘run’ bewijs zal leveren voor ‘nieuwe natuurkunde’ voorbij de horizon van het Standaard Model. Een voorbeeld van die nieuwe natuurkunde is het bestaan van parallelle universa! Ook zal de Alpha Magnetic Spectrometer-2, aan boord van het ISS, mogelijk aanwijzingen kunnen vinden voor het bestaan van parallelle universa ;)Maar stel dat parallelle universa daadwerkelijk bestaan, waarom kunnen we ze dan niet zien? Dat komt doordat ons universum en een parallel universum van elkaar gescheiden worden door een extra dimensie die wij niet kunnen waarnemen. Kijk, wij worden door de natuurkrachten aan dit ene universum verbonden – het is niet toegestaan om ons driedimensionale universum te verlaten. De enige toegestane richtingen zijn “omhoog/omlaag”, “links/rechts” en “naar voren/naar achteren” – maar om een parallel universum te bereiken (of alleen maar te zien) heb je een nieuwe manier van ‘opzij gaan’ nodig – een manier die wij ons niet kunnen voorstellen.

Toch zijn er aanwijzingen dat de zwaartekracht zich niets aantrekt van deze barriére. Natuurkundigen stellen dat de reden dat zwaartekracht een relatief zwakke kracht is, te maken heeft met het feit dat de zwaartekracht (als enige fundamentele natuurkracht) weglekt naar andere dimensies. Het is zelfs mogelijk dat twee van elkaar gescheiden universums toch invloed op elkaar kunnen uitoefenen, omdat ze elkaars zwaartekracht kunnen voelen!Hoe zo’n parallel universum eruit ziet blijft koffiedik kijken. Mogelijk is het een bijna exacte kopie van ons eigen universum, waarin ook een AstroBlogs bestaat, en waarin een kopie van jou dit aan het lezen is. Het is ook mogelijk dat zo’n ander heelal zo verschillend is van het onze, dat we het nauwelijks als een universum zouden herkennen. De mogelijkheden zijn eindeloos – en het aantal parallelle universa misschien ook.Goed, maar het blijft voorlopig bij fantaseren en veronderstellen, toch? Nou, niet persé: volgens Max Tegmark van het MIT zou het multiversummodel van ‘oneindige universa’ binnenkort toetsbaar, voorspellend en/of weerlegbaar kunnen zijn. Maar of we ooit zo’n ander universum zullen bezoeken? Dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk, maar je weet nooit – misschien blijken de gebeurtenissen in de sciencefictionserie Fringe wel tot de mogelijkheden te behoren! Bron: Physics Astronomy.

Share

Comments

 1. “Toch zijn er aanwijzingen dat de zwaartekracht zich niets aantrekt van deze barrière. Natuurkundigen stellen dat de reden dat zwaartekracht een relatief zwakke kracht is, te maken heeft met het feit dat de zwaartekracht (als enige fundamentele natuurkracht) weglekt naar andere dimensies. Het is zelfs mogelijk dat twee van elkaar gescheiden universums toch invloed op elkaar kunnen uitoefenen, omdat ze elkaars zwaartekracht kunnen voelen!”

  Hmmm…….doet me toch denken aan DM (en om ook even te helpen om de spanning erin te houden);

  DM=PU

  Dark Matter = Parallel Universe

 2. Citaat “De enige toegestane richtingen zijn “omhoog/omlaag”, “links/rechts” en “naar voren/naar achteren” – maar om een parallel universum te bereiken (of alleen maar te zien) heb je een nieuwe manier van ‘opzij gaan’ nodig”

  Ahhh…het nieuwe ‘opzij’ zijn al onze dimensies tegelijkertijd?! 😀 Dat betekent dat het parallel universum ‘hier en nu’ is!? OMG…dáárom sta ik soms in tweestrijd! Mijn kopie is dus die stoorzender.
  Smiley

  Nou, ik ben benieuwd hoor 😉

  • Enceladus zegt

   Ach Moonique, in dat parallele universum neem jij gewoon die andere beslissing. Misschien is het maar goed ook dat je dat andere universum niet kunt zien! 😉

   groet,
   Gert of Gert2 (dat weet je immers nooit helemaal zeker)

 3. ‘Misschien is het maar goed ook dat je dat andere universum niet kunt zien! ‘

  Wie weet hoe gezellig Gert (2) en Monique(2) het daar hebben hè (hahaha)

  Ehh… ik gok dat jij Gertmans uit dit universum bent 😉

  Monique 1 van hiero

 4. Wij leven in “Ruimtetijd” met zijn 4 dimensies, en geen 3 zoals het artikel zegt.

  • Olaf van Kooten zegt

   Ik had het over drie ruimtelijke dimensies, aangezien de extra dimensie tussen ons en een parallel universum ook een ruimtelijke dimensie zal zijn en geen tijdsdimensie.

 5. alphabeta zegt

  Ja , dat is de wereld van de geesten. En als we vermageren verliezen we zwaartektracht en zo kunnen we die geesten af en toe zien , dus vooral op het einde van ons leven. Pas dan kunnen we ook binnenstappen en de levenden voer geven om verder te fantaseren.

 6. black hole klappen in een ander universum

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d