11 december 2023

Bron van Tsjeljabinsk-meteoroïde nog altijd een raadsel

Credit: Aleksandr Ivanov/Wikipedia.

Twee jaar nadat boven de Russische stad Tsjeljabinsk een 20 meter grote meteoor explodeerde, is nog altijd niet bekend waar deze ruimtesteen precies vandaan is gekomen, zo blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke vakblad Icarus. Astronomen hadden eigenlijk voorspeld dat de 2 km grote aardscheerder (86039) 1999 NC43 de bron zou vormen van de Tsjeljabinsk-meteoroïde [1]klik hier voor het verschil tussen meteoren, meteoroïden en meteorieten, omdat beide objecten een soortgelijke omloopbaan hebben. Dat scenario is nu onwaarschijnlijk geworden, aangezien de samenstelling van Tsjeljabinks-meteorieten overeenkomt met dat een type van meteorieten die LL-chondrieten genoemd worden. De aardscheerder blijkt echter een heel verschillende samenstelling te hebben. Volgens de onderzoekers is het “vrijwel onmogelijk om een specifieke meteoriet te koppelen aan een specifieke asteroïde, vanwege de chaotische aard van de omloopbanen van dit soort objecten”.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 klik hier voor het verschil tussen meteoren, meteoroïden en meteorieten

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d