16 juni 2024

Venus, Mars en de maan hebben vanavond een vergadering

Credit: Sky & Telescope

Vanavond is er een mooie samenstand te zien aan de westelijke hemel. De smalle maansikkel krijgt bezoek van zowel Venus als Mars! Zowel de maan als Venus zijn makkelijk te zien, zelfs als het nog niet donker is. Het duurt wat langer voordat Mars z’n gezicht laat zien, aangezien de Rode Planeet ongeveer 100 keer lichtzwakker is dan onze buurplaneet Venus.

Oh, over de maan gesproken: veel mensen zal het zijn opgevallen dat je zelfs bij een smal verlichte maansikkel de rest van de maan nog een beetje kunt zien. Dat komt door een verschijnsel dat aardschijn wordt genoemd – dat is eigenlijk dubbel-gereflecteerd zonlicht! De aarde reflecteert een beetje zonlicht richting de ”donkere kant” van de maan en een beetje van dit zonlicht wordt opnieuw gereflecteerd richting de aarde 😀 Oh nog een leuk weetje. Venus bevindt zich binnen de baan van de aarde, terwijl Mars erbuiten ligt. Dat betekent dat het kan gebeuren dat Venus, gezien vanaf de aarde, de Rode Planeet bedekt! (Andersom gebeurt trouwens nooit) Zo”n gebeurtenis is wel extreem zeldzaam: de laatste keer was in 1590 en de volgende keer zal pas in 2327 zijn 😉 De tip voor deze blog kwam van K.J. waarvoor dank 🙂 Blog: EarthSky.

Share

Comments

 1. Co van Driel zegt

  Wat jammer dat het vandaag zo regenachtig is. Maar liever vandaag regenachtig, dan dat het over 4 weken regenachtig is.

 2. Olaf,
  Was je bij het schrijven van dit blogje vanmiddag vergeten naar buiten te kijken? Ons blij maken met een dooie mus? 😉

  Ik had mijn camera al klaargezet…

 3. Enceladus zegt

  Met zijn drieën vormen ze bijna een emoticon: 🙂 of 😉
  Natuurlijk kunnen de oogjes nooit binnen het maancirketje komen, maar er vlak boven of links er naast moet in principe wel mogelijk zijn. Valt te berekenen wanneer dat ooit gebeurt (of al gebeurd is)?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 4. Vanwege het slechte weer hier heeft een studiecollega (New England, oostkust USA) me een troostprijsje gemaild;

  http://www.historyearth.com/forum/uploads/members/vergadering2.jpg

  Ik denk met d’r smartphone gesnapped 🙂

 5. Paul Bakker zegt

  Nog een schrale troost: het kaartje was, zoals helaas vaker gebeurt, NIET geldig voor Nederland. Bij ons stond de Maan wat verder van het tweetal af.

Speak Your Mind

*