29 november 2023

Nexus kwantumgravitatie verklaart donkere materie en -energie

De Bulletcluster, waar donkere materie geconstateerd is. Credit: ESA / XMM-Newton / F. Gastaldello (INAF/IASF, Milano, Italy) / CFHTLS.

We kennen al jaren de Nexus serie van Android smartphones en tablets, maar sinds kort is er ook een theorie van kwantumgravitatie of -zwaartekracht die Nexus heet. Bedenker daarvan is Stuart Marongwe (physics Department of McConnell College in Botswana) en met zijn theorie zouden zowel de donkere materie als de donkere energie verklaard kunnen worden, de mysterieuze verschijnselen, die samen zo’n 95% van de massaenergie van het heelal vormen. Nexus probeert een brug te slaan tussen de kwantumtheorie en de Algemene Relativiteitstheorie (ART), een brug waar natuurkundigen al decennia lang aan bezig zijn – tot nu toe zonder succes. In Marongwe’s Nexus theorie – onlangs gepubliceerd in International Journal of Geometric Methods in Modern Physics  is sprake van een Nexus graviton met spin 2, het krachtvoerende deeltje van de zwaartekracht. Alleen is dat krachtvoeren anders dan de deeltjes uit het Standaard Model die krachten overbrengen, zoals het foton voor de elektromagnetische kracht en de gluonen voor de sterke wisselwerking.

Oeps, da’s een heel ander graviton en wel voor de Nexus smartphones. Hoezo verwarrend? 🙂 Credit: Google.


Oeps, da's een heel ander graviton en wel voor de Nexus smartphones. Hoezo verwarrend? :-)

Oeps, da’s een heel ander graviton en wel voor de Nexus smartphones. Hoezo verwarrend? 🙂

Het Nexus graviton zorgt er voor dat bij een nabij deeltje een soort van roterende beweging wordt opgewekt. Ook zou het een manifestatie zijn van vacuümenergie en zou het voortdurend tevoorschijn kunnen komen en weer verdwijnen in een proces dat lijkt op de cytokinese bij cellen. Marongwe denkt dat donkere materie bestaat uit Nexus gravitonen. Ook zouden ruimte en tijd eruit bestaan en daarmee zou de brug geslagen zijn tussen de kwantumtheorie en ART. De gravitonen kennen diverse energiestaten en als een graviton van een hogere energiestaat overgaat in eentje met een lagere energiestaat, dan komt er donkere energie tevoorschijn, op dezelfde wijze als elektronen bij het overspringen naar andere schillen rondom de atoomkern fotonen kunnen uitzenden. OK tot zover de Nexus theorie van de kwantumgravitatie. Er zijn al talloze pogingen gedaan te komen tot een alles overkoepelende Theorie van Alles, een theorie die de kwantumtheorie en de ART combineert. De natuurkundigen onder de bloggers zullen het artikel vast en zeker doorvlooien en beoordelen op z’n waarde. Ik houd jullie op de hoogte. Oh ja, geïnteresseerden kunnen het artikel van Marongwe hier vinden. Bron: Science Daily.

Share

Comments

 1. Nou, gezien de overweldigende reacties op het net, ben ik bang dat we deze in het “close, but no sigar” archief op kunnen bergen 🙂

 2. Ja, aantal reacties als graadmeter voor het succes van de wetenschappelijke theorie, die houden we erin. 😀

  • Dat lijkt me een goed idee 🙂 Ik ken geen prof die er anders over denkt. Ze gebruiken het ook regelmatig als (een van de) voorbeeld(en) om ons sukkels uit te leggen hoe we science/pogingen tot science/pseudo science etc. uit elkaar kunnen houden.

   Ik heb nog even gegoogled, Een moderator van phys.org zou er dit over gezegd hebben;
   Q
   We have here an issue where the publishing journal is indeed listed in Thomson Reuters. However, the journal itself has a poor impact factor, which is a measure of how often its publications are cited vs total number of citable publications in the journal. This is typically a reliable indication of the quality of the journal. A poor impact factor means that its publications, such as the paper you linked, shouldn’t be trusted outright. The impact factor itself isn’t an indicator of the quality of any single paper, but it does indicate that any of the journal’s cited publications should be given a little more scrutiny than normal

   In addition, another moderator who is familiar with the subject matter took a look at the paper. His opinion is that the paper is indeed of poor quality and author simply doesn’t know the subject matter well enough to be writing papers on it.

   Because of these reasons, the consensus of the mentors is that the paper is not an acceptable reference.

   The moderator told me that it is the reason for which this news is not allowed to be a subject of discussion on this website official Forum.
   /Q

 3. Folkert zegt

  Ik zag me al op mijn omgekeerde Nexus door de lucht zweven, helaas.
  Het feit dat een idee veel reacties heeft of dat het niet voldoende wetenschappelijk
  onderbouwd is wil niet ALTIJD zeggen dat het geen goed idee kan zijn.
  Ik denk dat toen het wiel werd uitgevonden er van wetenschappelijke onderbouwing
  helemaal geen sprake was, toch bleek het een GOED idee te zijn.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: