25 februari 2024

Waarom zagen middeleeuwse monniken een deel van de maan ontploffen?

De Giordano Bruno-krater.

De Giordano Bruno-krater.

In het jaar 1178 zag een groep monniken in Canterbury iets merkwaardigs: een explosie op de maan, gevolgd door spartelende vonken en zwarte rook. Wat hebben ze in vredesnaam gezien?

Het volledige verslag luidde als volgt:

Op de zondag voor het feest van Johannes de Doper werd door vijf mensen een wonderlijk teken gezien op de maan. Het was bijna nieuwe maan en de hoorns van de maan strekten zich, zoals gebruikelijk, uit richting het oosten. Plotseling werd de bovenste hoorn in twee

Share

Comments

  1. Co+van+Driel zegt

    Volgens mij wordt tijdens het laatste kwartier de linker helft van de maan verlicht (op het noordelijk halfrond). Het tekeningetje is volgens mij verkeerd, omdat dit juist het eerste kwartier afbeeldt. Het derde kwartier gaat vooraf aan nieuwe maan. Maar desalniettemin een zeer interessant artikel van een kosmische gebeurtenis meer dan 800 jaar geleden.

Speak Your Mind

*