1 maart 2024

Mercurius is wellicht de enige overlevende van een hele familie van “hete rotsplaneten”

Credit: Tiago Campante/Peter Devine

Mercurius is de planeet die het dichtste bij de zon staat, maar eigenlijk staat zelfs die planeet op een relatief grote afstand van de zon. Dat is de mensheid gaan beseffen sinds de lancering van de Kepler-ruimtetelescoop, die inmiddels al duizenden kandidaat-exoplaneten ontdekt heeft. Uit de gegevens van Kepler is gebleken dat een percentage van de zon-achtige sterren in het bezit is van een reeks planeten op kortere afstand dan Mercurius bij de zon. Waarom heeft het zonnestelsel deze niet? Om dit te achterhalen, hebben wetenschappers een computersimulatie ontwikkelt. Volgens de reeks simulaties is het ontstaan van meerdere rotsplaneten ter grootte van de aarde – tussen Mercurius en de zon – heel normaal. Echter, na tien tot honderd miljoen jaar ontstaan er in 90 procent van de gevallen instabiliteiten. Deze beïnvloeden de planeten op kortere afstand van de ster, maar hebben geen invloed op de planeten op grotere afstand (zoals Venus en de aarde). De gevolgen van de instabiliteiten zijn groot voor de zogenaamde Systems of Tightly-packed Inner Planets – deze knallen namelijk op elkaar en/of komen in de zon terecht. Mercurius is volgens dit model de enige overlevende van dit slagveld. Dit vormt ook meteen een verklaring voor de merkwaardige eigenschappen van Mercurius, die feitelijk een metalen kern met een korstje is. De mantel van Mercurius is wellicht weggeblazen tijdens de periode van chaos.

Bron: Astrobio.net.

Share

Comments

 1. Yochem zegt

  Mercurius kan ook een maan zijn geweest van Venus, die uit de baan van Venus is getrokken en vandaar dat Venus door de tegenreactie, tegendraads is gaan draaien…

  Zo! Weer een theorie…

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Ik vind dat geeneens zo’n gekke gedachte. Dat er een flink potje planetenbiljart is gespeeld met ons nog jonge zonnestelsel lijkt me vrij waarschijnlijk.

   groet,
   Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*