20 juni 2019

Zwarte gaten zijn ideale laboratoria voor onderzoek aan donkere-materie

Visualisatie van het gedrag van donkere materie rond een roterend zwart gat.

Visualisatie van het gedrag van donkere materie rond een roterend zwart gat.

Superzware zwarte gaten in de kernen van sterrenstelsels vormen mogelijk ideale natuurlijke laboratoria voor onderzoek aan donkere materie. Die conclusie trekt Jeremy Schnittman van NASA’s Goddard Space Flight Center in een artikel dat vandaag gepubliceerd wordt in The Astrophysical Journal. Schnittman baseert zich daarbij op extreem gedetailleerde computersimulaties van het gedrag van donkere-materiedeeltjes in de directe omgeving van een zwaar, roterend zwart gat.

Een roterend zwart gat sleept de ruimte direct buiten de gebeurtenishorizon (de feitelijke ‘rand’ van het zwarte gat) met zich mee. Als gevolg daarvan zullen donkere-materiedeeltjes – die zich dankzij de zwaartekracht zullen ophopen in de omgeving van een zwart gat – veel vaker en met grotere energie

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.